BiH i Crna Gora, prve države u regionu, koje su potpisale ugovor o granici

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, dočekan je jutros na platou ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu uz najviše državne počasti.

Đukanovića je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, uz počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH koja je bila raspređena duž crvenog tepiha ispred zgrade institucija BiH, te intoniranjem državnih himni BiH i Crne Gore.

Nakon svečanog dočeka uslijedio je susret delegacija BiH i Crne Gore.

Državne komisije BiH i Crne Gore potpisale su ugovor o granici između ove dvije susjedne zemlje koja se proteže na 260 kilometara, saopćili su danas nakon sastanka u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Nakon zajedničkog sastanka, delegacija koje su predvodili, Bevanda i Đukanović su kazali da će sada uslijediti proces verifikacije ovog ugovora, uz ocjenu da se radi o prvom međunadržavnom ugovoru ovog tipa na području bivše Jugoslavije, što treba biti putokaz drugim državama na ovim prostorima.

-Naši odnosi su takvi da mogu dati dobar podsticaj za učvršćivanje regionalne saradnje. S pažnjom pratimo šta se događa u BiH, naroičito ovu situaciju koja je izazvana elementarnim nepogodama. Reagirali smo odmah na početku, kako treba da reagira odgovoran prijatelj. Želimo da pomognemo da BiH, ali i Srbija i Hrvatska što prije u potpunosti sanira posljedice nastale od poplava – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Govoreći i o političkoj situaciji, Đukanović je kazao da je Crna Gora dužna da pomogne BiH da, uz stabilnost koju je postigla, dobije i potreban nivo funkcionalnosti na njenom evropskom putu. Dodao je da se stabilnost i funkcionalnost može jedino postići intergracijama.

Obojica premijera su istakla kako vide ozbiljan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti infrastrukturnih projekata.

Đukanović je istakao da su dvije države došle u fazu kada se može konkretniej razgovarati o zajedničkom projektu – izgradnje Jadransko-jonskog puta. Također, razgovarano je i o projektima poput izgradnja puta Foča – Hum, te uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Čapljina – Nikšić.

Kao domaćin posjete crnogorskog premijera glavnom gradu BiH, Bevanda je Dukanoviću zahvalio što je bio jedan od prvih visokih zvaničnika koji je na samom početku poplava, kako je rekao, nazvao i rekao “šta mogu pomoći, šta vam treba”.

Dukanovića je opisao kao zvaničnika koji snažno lobira za BiH. Bevanda kaže da su odnosi BiH i Crne Gore bez kompleksa i puni iskrenosti.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close