Kultura življenjaLifestyle

BiH dobila zvijezdu i planetu u sazviježđu Vodolije

Međunarodna astronomska unija zvanično je objavila imenovanje egzoplaneta za sve države učesnice u projektu “IAU100 NameExoWorlds”, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

U okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije (IAU – International Astronomical Union) organizovan je svjetsko takmičenje “IAU100 NameExoWorlds” odnosno “Predložite ime egzo planetarnom sistemu”.

Proslava se odvija pod sloganom “Ispod jednog neba”.

Ovim je svakoj zainteresovanoj zemlji na svijetu omogućeno da imenuje odabranu egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće.

Odazvalo su se 122 države, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

U Parizu je održana globalna konferencija za štampu na kojoj su ozvaničena pristigla imena za zvijezde i planete.

Nakon što je pažljivo odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih vansolarnih planeta i zvijezda oko kojih se okreću, Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je svakoj zemlji dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius).

Konkurse u pojedinim zemljama vodili su Nacionalni komiteti. Astronomska unija je izdala precizna pravila o tome kakvi prijedlozi ne smiju biti. Nakon toga obavljeno je javno glasanje. Glasalo je 2.026 osoba i najviše glasova je dobio prijedlog “Planeta Naron, zvijezda Bosona”.

“Prijedlog pobjedičkih imena je dao Amir Mulić. Pobjedniku ćemo uručiti priznanje za imenovanje, odnosno doprinos u ovom sjajnom projektu”, saopšteno je iz Astronomskog društva Orion.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close