BiH dobila devet novih doktora nauka: Bez obrazovanih mladih ljudi nema budućnosti

Na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je promovisano devet doktora nauka. Promotor je bio rektor prof. dr. Muharem Avdispahić.

(Piše: D. K. – Foto Davorin Sekulić/Klix.ba)

U doktore nauka promovisani su: Selma Hanjalić (tehničke nauke), Zarfa Hrnjić (žurnalističke nauke), Damir Kapidžić (političke nauke), Zlatan Bajramović (odbrana i sigurnost), Aldvin Torlaković (sport i tjelesni odgoj), Belma Imamović (farmaceutske nauke), Dragana Amedoski (historijske nauke), Azra Kadić (pedagoške nauke) i Kenan Karavdić (medicinske nauke).

“Od svake nove generacije doktora nauka očekujemo da svojim karijerama dalje doprinesu načinu na koji UNSA, kao vodeća institucija visokog obrazovanja i istraživanja u BiH, izvršava svoje društvene obaveze i odgovornosti”, rekao je rektor Avdispahić.

Iznio je podatak da je prošle godine u SAD-u zaduženost za investicije u školovanje prevazišla ukupan iznos duga po kreditnim karticama.

“Mi stremimo da budemo dio evropskog prostora obrazovanja i evropske tradicije. Visoko obrazovanje je javno dobro i zbog toga je neophodno enormno povećati ulaganja u njega da bismo imali izgledniju budućnost ovog društva”, dodao je rektor UNSA.

Jedna od doktorantica Zarfa Hrnjić smatra da bilo koje društvo teško može očekivati napredak i rješenje nekakvih društvenih problema ako ne ulaže u nauku i u mlade ljude.

Prema njenim riječima, važno je da to znanje ne bude samo formalizovano u smislu da imamo samo što veći broj doktora nauka.

“Potrebno je da ulažemo i u kvalitet znanja, da se prilagođavamo novim trendovima i da to znanje zaista bude u skladu sa svjetskim standardima”, rekla je Hrnjić novinarima.

Kenan Karavdić, koji je inače specijalista dječije hirurgije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), danas je promovisan u doktora medicinskih nauka.

“Ovo je predivan osjećaj, kao da sam dotakao zvijezde”, kazao je Karavdić.

On se nada da ovo neće biti kraj njegove akademske karijere i da će mu biti samo podsticaj za dalje napredovanje i usavršavanje.Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close