BiH će u 2013. ispuniti uslove iz Mape puta

Ekonomske teme i potencijalne investicije za RS bile su okosnica današnjih razgovora visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

„Ekonomija je glavna i ja želim da 2013. godina bude prelomna da bi građani od toga imali kosristi. Za građane je teško da preživljavaju svaki dan, da školuju djecu, i zato je važno da imaju stalan posao i ekonomsku stabilnost”, kazao je Inzko.

On je izrazio očekivanje da će ubuduće doći do” kompeticije između RS-a i FBiH” te zaključio da BiH treba više koristiti i prirodne i ljudske potencijale zemlje.

Predsjednik RS-a izrazio je očekivanje da će u narednoj godini BiH krenuti ka ispunjavanju uslova iz Mape puta i pritom izdvojio usvajanje seta zakona oko kojih su se, kako je kazao, dgovorili SNSD i SDP. Dodik je ponovio da je RS spremna da provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sjedić – Finci u obimu kako to sama presuda i nalaže.

„Čekam odgovor iz FBiH na bazi kojeg treba potpisati sporazum između entiteta na osnovu kojeg bi presuda bila provedena”, kazao je Dodik.

On je naveo, kad je u pitanju mehanizam koordinacije, da su njegove konture već gotove i da neće biti prepreka oko usvajanja tog mehanizma.  Zaključio je kako je dokaz dobre saradnje vladajuće šestorke i činjenica da je BiH prvih put od Dejtona dobila budžet za narednu prije kraja tekuće godine.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close