BiH će postati veliki proizvođač halal proizvoda

Bosna i Hercegovina će postati veliki proizvođač halal hrane, lijekova, kozmetike, turizma i zato nama treba pomoć proizvođača iz BiH i Agencije da bismo  mogli proizvesti najbolje halal proizvode, kazao je dr. Salah al Ayed generalni sekretar Međunarodne komisije za halal u Muslimanskoj svjetskoj ligi (Rabita).
Dr. Salah al Ayed prisustvovao je u Sarajevu otvorenju Prvog međunarodnog halal sajma i foruma – SAHAF 2013.

– S obzirom  na to da je BiH potencijalno najveće halal tržište jugoistočne Evrope nadamo se boljoj saradnji i želimo da halal proizvodi budu prezentirani ovdje – kazao je Salah al Ayed.
Naglasio je da je halal hrana zdrava i da nije namijenjena samo muslimanima, s obzirom  na to da je preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Smatra da Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH zadovoljava sve standarde i ima dovoljno kapaciteta za izdavanje halal certifikata, a bh. proizvođači imaju potencijala da proizvode halal hranu.

Govoreći o kriterijima dobijanja halal certifikat, dr. Salah al Ayed da to zavisi i od Agencije i od proizvođača. Ukoliko proizvod zadovoljava kriterije i standarde halal proizvodnje, onda će kao takav biti tretiran kao halal proizvod.

Pojašnjava da prema islamskom pravu, halal je termin koji se koristi za proizvode i usluge koji se smatraju dozvoljenim, a postupak i procedura su jasno definirani u Halal standardu.
Halal standard definira i kako se vrši halal klanje životinja, te koji su aditivi dozvoljeni za korištenje, a koji nisu. Halal hrana ne smije biti svinjskog porijekla, ne smije biti od životinja koje su uginule, sadržavati krv i emulgatore. Ono što je sigurno jest da svi proizvodi koji imaju halal certifikat su dozvoljeni, halal.

Iako danas ima proizvoda koji imaju halal crtifikat, ali su ipak ocijenjeni kao nedozvoljeni, dr. Al Ayed kaže da organizacija za halal takve proizvode proglašava nedozvoljenim, a proizvođače sankcionira oduzimanjem certifikata. Bilo je i zloupotreba halal certifikata, kao što je slučaj u Sloveniji i Velikoj Britaniji gdje je nađena svinjetina u proizvodima obilježenim kao halal.

– Stoga molimo proizvođače da vode računa o proizvodnji halal hrane, lijekova, turizma, nakon što dobiju halal certifikat- kazao je Al Ayed i dodao da konzumenti halal hrane mogu biti svi i muslimani i nemuslimani jer je to zdrava hrana.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close