BiH bilježi povećanje broja zaposlenih, deflaciju i rast depozita

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je na znanje Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj – listopad 2014. godine, u kojoj se navodi da su kretanja u bh. ekonomiji u 10 mjeseci 2014. godine bila pozitivnija u odnosu na prethodnu godinu (iako zaustavljena zbog poplava).

Međutim, zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, blagog rasta industrijske proizvodnje u BiH te deflacije u BiH, potrebno je poduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u ekonomiji BiH, navodi se u ovoj informacije i dodaje da će Vijeće ministara poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu i zapošljavanju radi poboljšanja stanja u gospodarstvu u BiH.

Prema Informaciji, najznačajniji događaji koji su obilježili ekonomski rast su bili skroman opadajući rast u okruženju, postupno povećanje broja zaposlenih u BiH, loše vremenske prilike u prvom polugodištu, koje su kulminirale majskim poplavama, pad proizvodnje električne energije, pad izvoznih, te još veći pad uvoznih cijena, koji je doveo do deflacije.

Bruto devizne rezerve za 10 mjeseci 2014. godine iznosile su 7,6 milijardi KM i u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje od 11,2 posto.

Ukupni depoziti za 10 mjeseci 2014. godine iznosili su 15,2 milijardi KM i veći su za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close