BiH 61. mjesto na listi socijalno naprednih zemalja

Organizacija je uporedila 132 države i poredala ih na listi na osnovu pokazatelja koji ne podrazumijevaju standardne pokazatelje poput finansijskog rasta i iznosa bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

Ovo istraživanje se razlikuje po tome što je uključeno više od 50 pokazatelja koji su raspoređeni u tri grupe: osnovne ljudske potrebe, temelji blagostanja i mogućnosti.

U kategoriji osnovnih ljudskih potreba Bosna i Hercegovina je dobila ocjenu 84,52, a sve na osnovu analize pokazatelja kao što su: ishrana, osnovna medicinska njega, pristup čistoj vodi, čistoća, lična bezbjednost.

U kategoriji temelji blagostanja BiH je ocijenjena 63,53, a ovdje su analizirani pristup osnovnom znanju, pristup informacijama, komunikacija, održivost eko-sistema.

U trećoj kategoriji, nazvanoj mogućnosti, BiH je dobila ocjenu 46,93, a ova kategorija podrazumijeva pokazatelje poput ličnih prava, ličnih sloboda, prava na izbor, toleranciju i inkluzije, te pristup naprednom obrazovanju.

Na vrhu liste našao se Novi Zeland koji, prema ovom istraživanju, predstavlja socijalno najnapredniju državu na svijetu.

Iza Novog Zelanda na listi slijede evropske zemlje Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, zatim Kanada, pa opet iz Evrope Finska i Danska, a na desetom mjestu se našla Australija.

Među prvih 20 su i Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Japan, Irska, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Slovenija, Estonija i Francuska.

Od zemalja iz regiona Hrvatska je na 36. mjestu, Srbija se našla na 41. mjestu, Bugarska na 44, Albanija je na 48. mjestu, a Makedonija odmah iza nje.

Na začelju tabele su Burundi, Centralnoafrička Republika, a posljednji je Čad.

6yka.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close