Bh. živinarstvu prijeti totalni slom

U BiH je prošle godine uvezeno blizu 14.000 tona pilećeg mesa, za šta je plaćeno oko 26 miliona maraka, što ozbiljno ugrožava ovu granu proizvodnje u BiH, koja se i dalje održava kao najjača grana stočarstva.

(nezavisne.com)

Međutim, prema tvrdnjama peradara u BiH, ukoliko se ovakav trend nastavi, i domaća proizvodnja pilećeg mesa biće ugušena, kao što je to slučaj ranijih godina bio i sa drugim granama stočarstva. Za takvo stanje oni optužuju nadležne institucije BiH, koje su, prema njihovom mišljenju, “nemarne i nezainteresovane da zaštite i stimulišu domaću proizvodnju i proizvođače”. Ustvrdio je to Refik Kurgaš, potpredsjednik Asocijacije peradara FBiH, ističući da se u BiH uvozi meso sumnjivog kvaliteta koje predstavlja strane viškove, koji ne mogu više biti lagerovani u ledarama, a koje bi morali uništiti da nije BiH i sličnih država.

“Kompanije za proizvodnju pilećeg mesa na teritoriji FBiH suočene su sa brojnim problemima, koji su rezultat nemarnosti i nezainteresovanosti države BiH, njenih pojedinaca i institucija”, kazao je Kurgaš. Pored toga, Asocijacija peradara uputila je oštar protest zbog održavanja skupa koji je zakazan za danas u Sarajevu, na kojem će biti prezentovan međunarodni projekat “Kvalitet, sigurnost, sljedivost peradarskog mesa EU porijekla”, u organizaciji slovenačke mesne industrije. Na taj skup pozvane su institucije od značaja za BiH i njenu politiku u zaštiti domaće proizvodnje.

“To je kod nas izazvalo ogorčenost, revolt i razočarenje, manje prema organizatoru skupa, a više prema državi BiH, pojedincima i institucijama”, kazao je Kurgaš. On je ponovio da je intenzivna peradarska proizvodnja u ovom trenutku i dalje najjača grana stočarstva u BiH, koja zapošljava najveći broj ljudi u odnosu na sve druge grane.

“Mislimo da bi kao takva trebalo da ima više podrške i prioritet u privrednom razvoju”, smatra on. Prema njegovim riječima, BiH ima problem stranih trgovačkih centara koji drže monopol i, uslovno rečeno, diktiraju proizvodnju, jer nam od naplate zavisi dalje poslovanje.

“I dalje imamo minimalno, skoro nikakvo subvencionisanje domaće peradarske proizvodnje, što doprinosi da su naši proizvodi sve manje konkurentni na vlastitom tržištu”, kazao je on. Sa druge strane, kazao je da je izvoz njihovih proizvoda neostvaren potencijal, i to ne radi kvaliteta, nego zbog opstrukcije države i njenih institucija.

S njim se slaže i Desimir Živanić, predsjednik Udruženja živinara RS, koji je istakao da je uvoz pilećeg mesa u BiH i veći, jer se ono uvozi i pod drugim artiklima. Prema njegovim riječima, u RS je živinarska proizvodnja praktično uništena.

“Ja sam u ovaj posao ušao mnogo prije rata i previše sam investirao da bi se sada povukao, a naprijed ne mogu, jer mi ne daju”, rekao je Živanić.

Igor Gavran, ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da za razliku od nekih vrsta mesa koje još moramo uvoziti, kod mesa peradi imamo razvijene kapacitete, visok kvalitet i nemamo potrebe za uvozom.

“Naprotiv, imamo izuzetan potencijal za izvoz, koji treba da razvijamo”, smatra Gavran. Govoreći o današnjem skupu u Sarajevu, rekao je da nam nije potrebna promocija nekih proizvoda koji dolaze izvan BiH, a kakve već proizvodimo u dovoljnim količinama.

“Ako je riječ o nekoj razmjeni iskustava u smislu davanja primjera domaćim prerađivačima da im se ukaže šta da ispune da bi i njihovi proizvodi imali plasman na tržište EU, u tom kontekstu jedino”, rekao je on.

Uvoz pilećeg mesa u BiH

Godina Količina (u t) Vrijednost (u milionima KM)

2011. 12.912                   21,1

2012. 14.770                   30,1

2013. 13.391                   26,1

*uvoz najveći iz Hrvatske (podaci UIO BiH)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close