Bh teniseri protiv Zimbabvea u 1. kolu Davis Cupa

Muška teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine od 6. do 8. marta u Harareu protiv domaće selekcije Zimbabvea igra meč 1. kola Druge grupe Evro-afričke zone.

U izboru  selektora Amera Delića boje našeg tima branit će Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić. Naš najbolje rangirani igrač Damir Džumhur (87) na današnjoj pres-konferenciji kazao je da će svi igrači pružiti maksimum u svakom meču.

– Protiv Zimbabvea neće biti lagano kao što mnogi očekuju. Ipak, nadam se da ćemo se vratiti s pobjedom i da ove godine možemo napraviti iskorak dalje. Sigurno je da će za to biti potrebno da svi budemo sto posto spremni – kazao je Džumhur.

U osvrtu na ekipu Zimbabvea, Džumhur je kazao da poznaje njhovog prvog igrača Takanyja Garangangu, koji je “posljednjih godina pravio dobre rezultate na Challenger turnirima”.

– Rangiran je oko 250. mjesta, što znači da je prilično dobar igrač. Imao sam priliku da igram s njim prije dvije godine, pobijedio sam, ali to ne mora ništa da znači. Istina da imamo dobre igrače i da smo i Mirza i ja u dobroj formi, ali treba biti oprezan  – dodao je Džumhur.

Po riječima direktora Teniskog saveza BiH Senada Hadžimešića, ovo će biti četvrti pokušaj bh. tima da uđe u Prvu grupu Evro-afričke zone, a najbliže je bio prošle sezone.

– Znamo da će momci učiniti sve da se plasiraju u Prvu grupu, što bi bio istorijski uspjeh za naš tenis. Momci igraju dobro, sve su bolji i bolji. Ovo je treći put da ovaj tim igra zajedno. To je ekipa koja je standardna na čelu sa selektorom Delićem, koji je dobro i korektno posložio tim – kazao je Hadžimešić.

Bh. reprezentacija u Harare putuje u subotu, kako bi imala dovoljno vremena da se prilagodi svim uvjetima koji će ih dočekati u Harareu, koji se nalazi na nadmorskoj visini 1.500 m. Ukoliko prođu prvu prepreku, bh. teniseri bi u 2. kolu igrali s boljom ekipom iz meča Mađarska –  Moldavija. Mečevi 2. kola na rasporedu su od 17. do 19. jula, a 3. kola od 18. do 20. septembra.

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close