Bh. strankama dosta lažnih obećanja građana

Većina političara u Bosni i Hercegovini jedinstvenog je stava da se građanima ove zemlje više ne može vjerovati kada su u pitanju predizborna obećanja.

(B. A. – vijesti.ba)

Povjerenje u građane u tolikoj je mjeri uzdrmano da sve više postaje iritantno samo i slušati prazne demagoške priče i lažna obećanja građana o tome za koga će glasati.

Prema rezultatima Istinomjera, građani u proteklim izbornim procesima nisu ispunili nijedno obećanje.

Umorni smo od lažnih obećanja, nadamo se da nam se neće ponoviti situacija sa Općih izbora 2010. godine kada je propuštena prilika da budemo najjača stranka na državnom nivou, mada je naše biračko tijelo tada obećavalo apsolutnu podršku i uvjeravalo nas da Narod zna. Od ovih izbora očekujemo jednu vrstu prekretnice,  te ovim putem apeliramo na međunarodni faktor u BiH da da svoj doprinos u zaustavljanju ovog negativnog trenda kod građana u BiH, kazali su nam u centrali SDA u Sarajevu, podsjećajući na ovlasti koje ima visoki predstavnik u BiH.

– Ni  u SDP-u ne kriju svoje nezadovoljstvo neodgovornim ponašanjem građana.  Zadnje Opće izbore imali smo dogovor sa građanima da ćemo napraviti Državu za čovjeka i umjesto obećanja da će nam dati tu priliku da, prije svega, uvedemo BiH u evropsku porodicu, dobili smo poniženje. Isključiva je odgovornost građana što na prošlim izborima nismo dobili više od 17 posto glasova, a onda su nas još natjerali da nakon takvog rezultata preuzmemo na sebe teret odgovornosti kao da smo apsolutni pobjednici izbora, kažu iz SDP-a BiH.

VUK DLAKU MIJENJA …

– U SNSD-u do sada nisu imali velikih problema sa obećanjima građana, no strahuju da bi se u oktobru negativna trendovi iz Federacije BiH mogli prenijeti i na Republiku Srpsku.  Građanima u svakom slučaju ne treba bezrezervno vjerovati. Javnosti je malo poznata činjenica da su nam građani pred prošle izbore obećavali da će glasati za makar po jednog člana SNSD-a na svakoj listi, ali su nas po starom običaju zaboravili pri dolasko do glasačkih kutija. Ovo nažalost nije jedini primjer neodgovornosti građana. Naš narod kaže da -Vuk dlaku mijenja ali ćud nikad-, pa nam ostaje da vidimo da li će na oktobarskim izborima građani promijeniti dosadašnju za nas pogubnu praksu, navode iz SNSD-a.

– U najjačoj opozicionoj stranci u RS-u SDS-a kažu da “mjesecima ne mogu da žive od priče građana da će upravo njima povjeriti svoj glas na narednim izborima“.  Tako je to uvijek, čim se raspišu izbori, gdje god da se okrenete čujete kako pričaju šta će sve učiniti za nas na izborima. Iza nas je osam godina lažnih obećanja i s pravom se bojimo da nam i ovoga puta građani RS-a daju lažnu nadu. Mi u SDS-u ne tražimo mnogo, samo bolji život nakon izbora. A kako je to uopće moguće kada nas građani konstantno iznevjere.

KONAČNO USAGLAŠENI 

U dvije najjače stranke sa hrvatskim predznakom, HDZ BiH i HDZ 1990, samo po ovom pitanju imaju usaglašen stav.

Glede hrvatskog nacionalnog bića interesantna je stvar da se u predizborno vrijeme građani uzurpiraju medijski prostor porukama kako će nam ukazati povjerenje na biralištima. No, sve su to izmišljotine i ukoliko se nastavi dosadašnja praksa nijedna legitimna hrvatska stranka neće moći opstati.  Mislimo da smo bili uistinu krajnje tolerantni, no građani to redovito zlouotrijebe i koriste u privatne svrhe,  pa je teško uopće reći ko tu za koga glasa. Imamo dojam da građani žele stvoriti anarhiju i u ovakvim uvjetima gotovo je nemoguće raditi na pripremama za izbore, kažu iz HDZ-a BiH.

Ne znamo šta je njihov dugoročni cilj, ali kratkoročno ovakvim ponašajem građani svjesno odvlače pozornost sa naših stranačkih prioriteta. Svjedoci ste da dva HDZ-a nisu u izvršnoj vlasti na federalnoj razini, što je posljedica davanja glasova minornim strankama čiji mi legitimitet ne priznajemo, no veći problem od toga je što ta tendencija još uvijek postoji. Mislimo da nas građani konačno trebaju prestati manipulirati da se više ne dovodimo u situaciju da stranke prolaze kroz krizu koja rezultira odlaskom brojnih stranačkih čelnika negdje drugdje u potrazi za boljim sutra, navode iz HDZ-a 1990.

Napomena: Ovaj tekst satiričnog sadržaja je isključivi plod mašte autora

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close