Bh. ritmičarke prvi put u istoriji zemlje idu na Svjetsko prvenstvo

Uspjeh i pored izostanka pomoći države: Bh. ritmičarke prvi put u istoriji zemlje idu na Svjetsko prvenstvo

– Ritmička gimnastika u BiH egzistira preko 50 godina, a u svijetu se smatra jednim od najzahtjevnijih sportova kako zbog finansijskih sredstava tako i zbog motoričkih i fizičkih napora. Ovaj zahtjevni sport koji, poput svih drugih traži svoje mjesto i vrijeme, bh. ritmičarkama u “Olimpiku” prirastao je k srcu iako su uslovi u kojima treniraju improvizovani

Četiri bosanskohercegovačke ritmičarke, prvi put u historiji Bosne i Hercegovine, mukotrpnim radom i dobrim rezultatima izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici koje će u septembru ove godine u njemačkom Štuttgartu okupiti najbolje ritmičake svijeta.

Bh. ritmičarke će se na pretižnom takmičenju koje slijedi, uveliko razlikovati od svih drugih ekipa koje će predstavljati brojne zemlje svijeta. Naime, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) glavna trenerica ritmičarki Hidajeta Glavinić podsjetila je kako bh. sportistkinje “o svom trošku, bez ijedne konvertibilne marke uložene od strane države, odlaze u Njemačku predstavljati zlatno – žute boje BiH.

Glavinić koja je i predsjednica Kluba ritmičko-sportske gimnastike “Olimpik” napominje kako je već 36 godina trenerica i kako sada klub okuplja 300 mladih sportistkinja.

“Klub je nastao u najtežim uslovima za BiH, 1992. godine, tokom agresije. Tada smo radili po skloništima, podrumima, pod granatama. Tada sam iz prkosa i inata radila sa djecom, da dijete zaboravi na te strahote u BiH”, započinje svoju priču za AA trenerica dodajući kako se “slična situacija sa klubom, poput one ratne”, ponavlja i danas, toliko godina nakon završetka agresije na BiH.

– Umjesto države finansijska pomoć roditelja –

Naime, klub je godinama koje su uslijedile izrastao u respektabilnu instituciju okupljajući preko 300 članova, uglavnom djevojaka, ljubitelja sporta koje su nakon 15 godina treniranja u neuslovnim dvoranama po preko osam sati dnevno, uspjele dostići – ono što je decenijama u BiH bilo nedostižno.

“Sada sam ujedno sretna, ponosna i žalosna što se ispunio san ovih ritmičarki. Uspjele su svojim radom i kvalitetom da dođu do svjetskog vrha, a to je da učestvuju u Svjetskom prvenstvu u septembru u Štuttgartu. To je prvi put da BiH u ovom sportu učestvuje na jednom prvenstvu”, kazala je Glavinić.

Sve ove godine, kako kaže, država nikada nije pokazala interesovanje za finansijsku podršku djevojkama koje su u BiH sa brojnih takmičenja donijele preko 200 medalja. Na neka takmičenja, poput onog nedavno održanog u Izmiru, kako kaže, nisu ni mogle otići zbog nedostatka novca.

Ritmička gimnastika u BiH egzistira preko 50 godina, a u svijetu se smatra jednim od najzahtjevnijih sportova kako zbog finansijskih sredstava tako i zbog motoričkih i fizičkih napora. Ovaj zahtjevni sport koji, poput svih drugih traži svoje mjesto i vrijeme, bh. ritmičarkama u “Olimpiku” prirastao je k srcu iako su uslovi u kojima treniraju improvizovani.

Veliki podij, itison, na kojem izvode svoje tačke, nije ni blizu onoga na kojem će se takmičarke naći u Štuttgartu kao ni rekviziti koje će koristiti. Glavinić za AA podsjeća kako jedan triko za nastup ritmičarke košta skoro 200 eura. Nastup na svjetskom takmičenju zahtijeva pet različitih trikoa za pet tačaka, koje će, i ovoga puta kao i prethodnih, finansirati roditelji.

Zemlje regije, Srbija i Hrvatska, uz međusobnu saradnju klubova, kako kaže trenerica Glavinić upoznate su sa izostankom ulaganjima u bh. ritmičarke. Takmičarke u susjednim zemljama, ističe, finansiraju se pomoću države dok ipak, najviše rezultata i najbolje medalje, na kraju “prisvoje” bh. mlade ritmičarke na evropskim takmičenjima.

– Uspjeh iz inata –

Glavinić za AA napominje kako zabrinjava sve veći broj uspješnih atletičara koji u posljednje vrijeme bilježe historijske rezultate dok, sa druge strane, svako od njih uspijeva bez pomoći nadležnih. Djeca, kako kaže, ne smiju ispaštati zbog nemara drugih i treba im omogućiti da na svoju budućnost gledaju kao na svijetlu životnu tačku.

“Gledali smo uspjehe košarkaša, direktor Košarkaškog saveza je plakao na televiziji, ja znam šta to znači kada vi postižete dobre rezultate, pripremate se u neuslovnim salama, teško je. Bosanski narod ima prkos i inat da se dokaže da vrijede. Ova djeca vrijede i za njih se vrijedi boriti”, govori kroz suze Glavinić.

“Mi idemo na prvenstvo na kojem ne očekujemo neki svjetski rezultat jer mi nemamo uslove, nemamo podršku džrave, ali nećemo biti posljednji. Sigurno ćemo se naći u sredini, nećemo obrukati BiH sigurno”, ističe trenerica Glavinić.

Pored dvije ritmičarke iz Visokog i Tuzle koje također putuju na prvenstvo, 21-godišnja Amila Hadžić i 15- godišnja Dea Muminović iz “Olimpika” cijelog ljeta po skoro pet sati dnevno pripremaju se za takmičenje koje se bliži.

“Nakon toliko godina rada i truda, ovaj plasman je kao jedna nagrada za sve to i nadam se da ćemo moje kolegice i ja najvjerodostojnije predstaviti BiH”, kazala je Amila koja se 15 godina bavi ritmičkom gimnastikom.

Svjesna je, kako kaže, situacije u zemlji u kojoj živi, ali je rastužuje činjenica da se ne vrednuju rezultati dobrih sportista.

“To je jako  žalosno, samo se ulaže u fudbal, ostali ne dolaze na red. Jako je tužno što je dosta sportista u BiH propalo zbog neinteresovanja države”, ističe Amila dodajući kako će, i pored svega, dati sve od sebe na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close