Bh. proizvodi uvezeni u Hrvatsku do 1. jula ostaju na policama do kraja godine

Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović u Berlinu se sastao sa ministrom poljoprivrede i okoliša Slovenije Francom Begovičem i ministrom poljoprivrede Hrvatske Tihomirom Jakovinom

(indikator.ba)

Na trilateralnom stastanku, koji je upriličen u sklopu Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) i tradicionalnog poljoprivrednog sajma “Zelene sedmice”, ministar Ivanković Lijanović od slovenačkog kolege dobio je obećanje da će Slovenija pomoći Bosni i Hercegovini kada ona izgubi hrvatsko tržište ulaskom ove zemlje u Evropskuuniju.

“Ministar Bogovič obećao je pomoć u području veterinarstva, kako bismo dostigli standarde EU. Zaključili smo da bi proizvođači, koji izgube poziciju na hrvatskom tržištu, mogli privremeno organizovati proizvodnju u Sloveniji“, rekao je dopremijer i ministar Ivanković Lijanović, te dodao kako Slovenija u 2013. godini u poljoprivredu ulaže oko 350 miliona eura poticaja, a Federacija Bosne i Hercegovine, koja je prlibližno iste površine kao i Slovenija, tek 35 miliona eura.

“U Federaciji Bosne i Hercegovine ćemo morati pokrenuti rebalans Budžeta kako bi izdvojili dodatnih 30 – 40 miliona KM za poticaje poljoprivrednicima kako bi oni mogli preživjeti utakmicu koja joj se nameće iz EU, ali i iz regiona. Nadam se da će i Vlada i Parlament FBiH prihvatiti ovo povećanje“, rekao je dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

Ulazak susjedne Hrvatske u Evropsku uniju bila je okosnica razgovora ministra Ivankovića Lijanovića sa hrvatkim kolegom Jakovinom.

“Dogovorili smo da bh proizvodi, koji budu uvezeni u Hrvatsku do 1. jula, neće biti povučeni sa polica do kraja godine, odnosno do isteka roka trajanja,“ objasnio je Ivanković-Lijanović.

Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović u Berlinu boravi na poziv savezne ministrice hrane, poljoprivrede i zaštite potrošača Republike Njemačke Ilse Aigner.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close