BH. privreda trpi zbog blokade na prijelazu Batrovci-Bajakovo

Zbob blokade teretnog saobraćaja na prijelazu Batrovci-Bajakovo trpi privreda cijelog regiona, pa i bosankohercegovačka.
Bh. kamioni su zaglavljeni, roba u hladnjačama se kvari, a štete za bh. izvoznike su nemjerljive.

Prijevoznici iz BiH naglašavaju da su zaustavljene desetine njihovih kamiona, uključujući i one s hladnjačama natovarenim hranom koja bi mogla propasti.
Nadležni, tragajući za rješenjem, još uvijek nemaju tačne podatke o šteti po bh. ekonomiju.

– Jedan od najvećih problema prevoznicima je kvarljiva roba koju voze kamionima, jer dolaze u situaciju da će im za dan-dva nestati goriva u hladnjačama što znači da će ta roba biti automatski neupotrebljiva, kazao je za BHT Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS-a.

Jovo Cvijić iz Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta VTK BiH, kaže da roba trpi direktnu štetu,
– Poznato je da je vrijednost robe u hladnjačama između 30.000 i 80.000, a negdje i 100.000 eura po jednom kamionu, istakao je Cvijić.

Duge kolone zabilježene su i na alternativnim pravcima kroz BiH zbog ogromnih gužvi i detaljnog pregleda roba.
– Najveća gužva je na graničnom prelazu Rača, gdje postoji ogroman broj kamiona koji žele ući u BiH i izvršiti tranzit kroz našu zemlju, pogotovo da uđu u Republiku Hrvatsku, kazao je načelnik Odjeljenja za informisanje UIO BiH Ratko Kovačević.

Rješenje trenutnih problema prevoznici iz RS pokušat će u četvrtak potražiti na sastanku sa nadležnim ministrom.
U ovom trenutku iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nemaju informacije o procjeni štete, ali ističu da situaciju prate.

Deblokada putničkog saobraćaja

Danas, nešto prije 16 sati, kamiondžije na prijelazu Batrovci, iz Srbije ka Hrvatskoj, odlučili su da deblokiraju putnički saobraćaj. Istovrmeno su zaprijetili još žešćim protestima, ako Hrvatska ne otvori granicu za teretni saobraćaj.

Kako je rečeno, ukoliko Hrvatska ne promijeni odluku o propuštanju svih kamiona do 23.30 sati večeras, kamiondžije će potpuno blokirati sve granične prijelaze iz Srbije ka Hrvatskoj.

Kamiondžije su saobraćaj za putnička vozila blokirali sinoć, nakon odluke Hrvatske da otvori taj prijelaz i za kamione ali selektivno, samo za one koji prevoze kvarljivu robu i opasne materijale.

Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u
više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.

Voditelj carinske ispostave sa srbijanske strane Nenad Vukčević rekao je da se putnički saobraćaj na graničnom prijelazu Batrovci od nešto prije 16 sati obavlja normalno, ali da je saobraćaj slabijeg intenziteta jer, kako je rekao, mnogi nisu obaviješteni o najnovijim dešavanjima.

Slućajno ili ne, deblokada prometa dogodila nakon što je komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close