Bh. pčelar proizvodi pčelinji otrov koji košta do 70 dolara za gram

Pčelinji otrov se prikuplja tako što se pored košnice postavi staklena ploča povezana sa stimulatorom koji proizvodi određene frekvencije struje koje iritiraju pčele.

Sulejman Jakupović, pčelar iz Kozarca, već četiri godine uspješno skuplja pčelinji otrov – apitoksin, čiju cijenu mnogi uspoređuju sa dijamantom, jer se kreće od 50 do 70 dolara za gram, a svoje znanje rado dijeli sa svima.

Pčelarstvu se Jakupović potpuno posvetio 2000. godine i od tada je, kako kaže, u svijetu pčela. Sada ima 580 pčelinjih društava, a na pitanje koliko je to pčela odgovara da je teško reći precizno reći jer nije isti broj pčela u svakom društvu, ali da u jednoj košnici živi oko 30.000 pčela.

“Pčelinji otrov je najdragocjeniji proizvod pčela. Dugo sam razmišljao o proizvodnji pčelinjeg otrova, baš dugo, dugo i istraživao oko otrova i prije četiri godine sam odlučio da krenem u proizvodnju pčelinjeg otrova i mogu reći da sam je savladao”, kazao je Jakupović.

Kaže da za prikupljanje pčelinjeg otvora nisu potrebna velika ulaganja, ali da je potrebno veliko znanje, prije svega poznavanje biologije i načina života pčele, dok je od tehničkih stvari potreban stimulator i ploča.

Pčele ubadaju staklo i prežive

Pčelinji otrov se prikuplja tako što se pored košnice postavi staklena ploča povezana sa stimulatorom koji proizvodi određene frekvencije struje koje iritiraju pčele.

Tako izazvane one bodu staklenu površinu, odnosno ispuštaju otrov iz žaoke. Kad pčela ubode u nešto, ona izgubi žaoku i ugine, ali u ovom slučaju pošto ubadaju staklenu ploču, na njoj ostaje samo otrov, a ne i žaoka, tako da pčele prežive.

Upravo zbog ove metode potrebno je veliko znanje, i o tome koliki će biti intervali stimulacije i koje frekvencije su u pitanju, jer ovaj uređaj proizvodi i frekvencije koje mogu uspavati pčele.

“Pčelinji otvor može se prikupljati onog momenta kada u košnici imamo deset ulica punih pčele do momenta rađanja zimske pčele”, rekao je on i objasnio da se na ovom području radi o periodu od 15. travnja do 15. srpnja.

Maksimalno pet grama apitoksina

Tijekom jedne sezone od jednog pčelinjeg društva moguće je prikupiti maksimalno pet grama apitoksina. Gram nikada ne košta ispod 50 dolara, a može koštati i do 70. Kaže da je lako naći je tržište za pčelinji otrov i da klikom na internet stranicu može pronaći kupca u Njemačkoj, Americi, Kataru…

“Pčelinji otrov se koristi u medicini za liječenje 70 različitih autoimunih bolesti. Prije svega, najčešće multipla skleroze, reumatskog artritisa i oboljenja krvnih sudova. Pored toga, najviše se koristi za serume protiv anafilaktičkog šoka odnosno ljudi koji su alergični na ubod pčele”, objasnio je Jakupović.

Pčelinji otrov se upotrebljava i za proizvodnju raznih kozmetičkih preparata.
“Kad smo došli do pčelinjeg otrova, došli smo do zadnje točke u pčelarstvu, poslije ovoga nemamo više šta istraživati, mislim da smo što se tiče pčelinjih proizvoda kompletirali paletu od voska, polena, propolisa, matične mliječi, perge, meda, matica, rojeva…”, rekao je ovaj pčelar.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close