Bh. patriote neće dozvoliti destabilizaciju BiH

Povodom najave da će predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik svjedočiti u korist Radovana Karadžića, danas se saopćenjem za javnost oglasio zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) Šemsudin Mehmedović u kojem navodi da bi to trebao biti znak svim probosanskim snagama da se uozbilje i konačno preuzmu upravljanje procesima u BiH.

– U bosanskohercegovačkom društvu postoji jedna narodna izreka koja kaže: Ne slušaj šta govori, nego slušaj ko govori. Ova izreka u nekim prilikama ima punog smisla, ali kada se radi o pitanju života i smrti, opstanka i nestanka, onda se mora slušati šta govori i ko govori, i jedno i drugo – navodi Mehmedović.

Nije važno šta kaže Karadžić

Nadalje, navodi “da je kojim slučajem 1991. godine Milorad Dodik u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine zaprijetio pred cijelom bh javnosti “da će muslimanski narod nestati ako dođe do rata u BiH”, vjerovatno ga niko ozbiljno ne bi shvatio. Ali je to tada rekao Radovan Karadžić, tadašnji predsjednik najjače političke stranke u Srba i ta prijetnja je odvela Bosnu i Hercegovinu u haos, dovela do protjerivanja, silovanja, ubijanja sve do genocida, a Radovana u poziciju kandidata broj jedan na sudu u Hagu za najveći ratni zločin na tlu Evrope nakon Hitlera”.

– Za razliku od prije 22 godine, danas nije važno šta kaže Radovan Karadžić, ali je važno šta kaže Milorad Dodik, danas predsjednik jednog od dva bh entiteta i predsjednik najjače prosrpske stranke u Bosni i Hercegovini. A Milorad Dodik, pored toga što je odlučio ići svjedočiti u korist takvog Radovana Karadžića, nam poručuje: “Radovan Karadžić je žrtvovao i svoj i komoditet svoje porodice za interese Republike Srpske” – konstatira Mehmedović u saopćenju za javnost.

Kako dalje navodi, usto, Dodik veli: “Karadžić je žrtva, a ne zločinac”, te “RS će dočekati referendum” i slične zapaljive poruke koje slušamo zadnjih dana u BiH. Ne samo da je Milorad Dodik zaboravio šta je izjavio 7. augusta.2008. godine na TV OBN (“da su SDS i tadašnji predsjednik RS Radovan Karadzic “planirali i proveli zločin u Srebrenici”, na što je SDS veoma oštro reagovao), nego je potpuno pomutio pamet u strahu da se odbrani od dubokog kriminala i najezde opozicije da ga skine s vlasti. I danas se predstavlja kao dušebrižnik za narod na Kosovu, a da li ga je bar malo briga kako živi narod u BiH?

– Sve čini da mu još više oteža ionako težak život. Ovo ima direktan negativan uticaj i na razvoj bh ekonomije, jer se investicije smanjuju zbog straha za kapital, i to neprijatelji BiH znaju..i na ovaj način je pokušavaju uništiti. Ali nama nisu iznenađenje izjave Milorada Dodika. Svi koji su ponosni na svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, znaju s kim imaju posla – navodi se u saopćenju.

Opasne tvrdnje

Mehmedović, nadalje, navodi kako nas iznenađuju visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC), koji su garant mira i ovakve, nefunkcionalne, konstrukcije BiH, “kako to da oni konačno ne reaguju. Ili su i oni promijenili mišljenje o BiH, kao i Milorad Dodik o Radovanu Karadžiću”, uz konstataciju – ako jesu promijenili mišljenje i pokušavaju da izmijene karakter rata u BiH u građanski, onda nam i ne trebaju.

– Tezu “dogovorite se vi u BiH” smo mnogo puta čuli, a dželatu su dali sve mehanizme blokade, što je nasilje nad našom pameću i ne možemo više podnositi. I Karadžiću ste dali mehanizme da nas uništi (embargo na uvoz oružja u BiH 92-95), u Vašoj šutnji i nečinjenju vidimo isto danas, pa dokle više!? – pita se Mehmedović u saopćenju za javnost.

On navodi da razumije zašto šute probosanske političke stranke, na ovako opasne tvrdnje Dodika, jer moraju graditi dobre odnose unutar vladajuće većine, ali da ne razumije zašto šuti i opozicija, kao da se pomirila sa takvim opasnim izjavama.

– To je znak svim probosanskim snagama da se uozbilje i konačno preuzmu upravljanje procesima u BiH, u svoje ruke jer je u pitanju naša domovina, jedna i jedina Bosna i Hercegovina. Poruka je da se istorija neće ponoviti i da bh patriote neće dozvoliti nikakvu destabilizaciju BiH a kamoli „nastavak Karadžićevog projekta u BiH” – stoji u saopćenju.

oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close