Bh. matematičari se bore za plasman na Olimpijadu u Južnoj Africi

Završne kvalifikacije za Međunarodnu olimpijdu matematičara u julu ove godine u Cape Townu (Južna Afrika), za bosanskohercegovačke srednjoškolce održat će se na Elektrotehničkom fakultetu u Lukavici 10. i 11. maja, piše bh. novinska agencija Patira (NAP).

Za najbolje matematičare koji će zastave BiH braniti u Južnoj Africi takmičit će se 45 učenika iz cijele BiH, i to deset najboljih matematičara iz zapadne Hercegovine, 15 učenika iz Republike Srpske i 20 učenika iz Federacije BiH, koji su na ranijim kantonalnim i entiteskim takmičenjima pokazali da su najbolji.

Trojica učenika koja osvoje najveći broj bodova idu na Međunarodnu olimpijadu matematičara u Cap Town, koja će se održati od 3. do 13. jula.

Prof. dr. Nedžad Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kazo je za Patriu kako naša zemlja ima izuzetno talentirane matematičare, te da bh. učenici svake godine sa raznih međunarodnih natjecanja donose medalje. Nada se da će obraz Bosne i Hercegovine osvjetlati i ove godine.

Podsjetimo, Harun Hindija, koji je danas uspješan student na PMF-u u Sarajevu, 2012. godine je na Internacionalnoj olimpijadi matematičara koja se održavala u Argentini osvojio srebrnu medalju, a Ratko Darda iz Prijedora i Vladimir Ivković iz Nevesinja okitili su se bronznim medaljama, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close