Bh. lideri danas o ‘preustroju političkog sustava BiH 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?’

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, uz visoko pokroviteljstvo predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, danas u Mostaru organizira konferenciju pod nazivom „Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?“

Kako su najavili organizatori, na skupu će, uz Čovića, sudjelovati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, zatim Milorad Dodik,predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata,Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke,Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.
Po riječima Milana Sitarskog iz IDPI-ja, Konferencija je usmjerena prije svega na ispitivanje mogućnosti konsenzusa oko konkretnih institucionalnih promjena na razini ustava BiH i FBiH te izmjena Izbornog zakona BiH.

Na pitanje što očekuje od ove konferencije, Sitarski je u izjavi za Fenu kazao kako očekuje „mapiranje mogućnosti konsenzusa“. Smatra kako se do sada pričalo samo o 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, no uglavnom samo na načelnoj razini – za ili protiv.

– Mi pokušavamo da u fokus stavimo detaljniju razinu, odnosno da vidimo postoji li mogućnost konsenzusa oko konkretnih izmjena političkog sustava kako bi se otklonile njegove identificirane manjkavosti – kazao je Sitarski, naglasivši kako je osnovna teza ove konferencije da konsenzus mogu sklopiti i provesti isključivo domaći akteri i to politički koji imaju legitimitet i unutar svojih konstitutivnih naroda, a i unutar države kao cjeline.

Konkretna pitanja koja će se razmatrati na današnjoj konferenciji su: ravnopravnost konstitutivnih naroda i jednakost građana u smislu ostvarivanja prava na kandidiranje i slobodan izbor legitimnih političkih predstavnika (Predsjedništvo BiH i domovi naroda na federalnoj i državnoj razini), ravnoteža kolektivnog i građanskog kroz bh. dvodomnost, ravnopravnost konstitutivnih naroda u procesima suodlučivanja u segmentu izvršne vlasti, pitanje konstitutivnosti na cijelom teritoriju BiH i kako je provesti (koliki su stvarni učinci i dometi presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH?).

Poseban naglasak bit će stavljen na pitanje provedbe tzv. briselskog konsenzusa postignutog u listopadu 2013. godine, te će se razmotriti neki od dostupnih instrumenata i modaliteta za njegovu provedbu.

 
Također, na konferenciji će se razgovarati i o nizu drugih relevantnih pitanja, kao što je problematika lažnog predstavljanja odnosno manipulativnog izjašnjavanja u cilju ostvarivanja prava na izborne funkcije, usklađivanju ovlasti gornjih i donjih domova, modalitetima odlučivanja u izvršnoj vlasti koja jamče ustavno zajamčenu ravnopravnost te o zaštiti prava i potreba pripadnika konstitutivnih naroda koji žive na područjima s većinom drugog naroda.

 

(Fena/mr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close