BiHPrivreda

Bh. govedina može u Emirate

Bosni i Hercegovini je od danas, 12. februara, odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate.

– BiH je ispunila sve uvjete za izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate i od danas se nalazi na popisu zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa goveda u ovu zemlju, priopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On je istaknuo da je ukidanje zabrane na uvoz mesa goveda iz BiH u UAE inicirao na početku svog mandata.
– Raduje me što su urodile plodom brojne konkretne aktivnosti i mjere, koje smo preduzeli u kratkom vremenskom periodu, tako da danas imamo u konkretan rezultat. BiH od danas je na popisu zemalja koje mogu izvoziti meso goveda u UAE, rekao je ministar Košarac.

Nakon što je BiH odobren izvoz mesa goveda u UAE, ministar je napomenuo da je sada potrebno poduzeti korake s ciljem usuglašavanja veterinarsko-zdravstvenog certifikata između nadležnih institucija za poslove veterinarstva dvije zemlje, kao i odobravanje klaonica od nadležnih tijela UAE, nakon čega izvoz mesa goveda može biti ostvaren.

– Ova informacija je značajna za sve proizvođače mesa goveda u BiH jer je omogućen izvoz mesa goveda na još jedno tržište, istaknuo je ministar Košarac.

Popis država kojima je dozvoljen uvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate objavljen je na stranici Ministarstva klimatskih promjena i okoline ove zemlje, navedeno je iz Ureda za informiranje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close