BiHPrivreda

Bh. firme moraju se okrenuti potrošačima, a ne strojevima

Bosanskohercegovačke kompanije trebaju prestati misliti koliko su njihovi proizvodi odlični i da će se zbog toga kupovati. Te proizvode moraju brendirati, kreirati osobnost i dodatne vrijednosti brendova da bi se približili potrošačima i postali njihov izbor.
To je bh. proizvođačima poručila EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) konsultantica za mala i srednja preduzeća Alma Nefić na edukacijskom seminaru koji je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s EBRD-om.

Dodala je da većina domaćih firmi vjeruje da je ono što se radilo prije 20 godina dovoljno i za narednih 20 godina te da se trebaju okrenuti i potrošačima, a ne strojevima.

Unatoč takvoj situaciji potvrdila je da su pojedine firme uspjele razviti dobre brendove i na domaćem tržištu.

– U BiH ima dobrih proizvoda, ali se mora raditi na poboljšanju percepcije potrošača. Zato želimo promovirati brendiranje proizvoda i lojalnost potrošača, kao i da povećavamo vrijednost preduzeća – izjavila je direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Elma Kovačević-Bajtal.

Iako postoji domaća snaga koja proizvodi za strana tržišta, navodi da u BiH problem predstavlja što građani „nikako da shvate da imaju povjerenje u domaće proizvođače i da od njih kupuju robu“.

Iz tog razloga pomoć malim i srednjim preduzećima pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) putem triju programa : razvoj preduzeća, asistencije malim biznisima i žene u biznisu.

– Također, bh. kompanijama iz različitih branši nastojimo na edukacijskim seminarima pomoći u kreiranju brenda kroz praktične primjere i interaktivni rad eksperata – kazao je predstavnik EBRD-a Mirza Resić.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close