Bezimena beba: Novorođenče, žrtva genocida, ne može dobiti ime Fatima

Uprkos molbama majke, novorođenče Have i Hajrudina Muhića iz Srebrenice, neće dobiti ime. Čak ni posve formalno.

Kako javlja Anadolija, to novorođenče je jedna od 409 žrtava srebreničkog genocida, koje će u četvrtak, 11. jula, biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Ženska beba Have i Hajrudina, koji je zajedno sa dvojicom braće i ocem ubijen u srebreničkom genocidu, trebala je nositi ime Fatima. Da je preživjela užas Srebrenice ovog jula bi slavila punoljetnost.

No, to ubijeno novorođenče neće moći dobiti ni ime, potvrđeno je agenciji Anadolija u Institutu za nestale BiH.

Prema riječima direktora Instituta za nestale osobe Amora Mašovića, uprkos spremnosti Instituta da se udovolji želji majke Have, beba iz formalnih razloga neće moći dobiti ime i ostat će ”bezimena”.

Mašović je istakao da dodjeljivanje imena nije bilo moguće izvršiti zbog procedura, odnosno neophodnosti upisa u matične knjige.

Sudbina bezimenog novorođenčeta Have i Hajrudina Muhića još je jedan djelić u nepreglednom mozaiku srebreničkog užasa koji i ovog 11. jula razara srca svih Srebreničana, građana Bosne i Hercegovine, ali i čestitih ljudi diljem svijeta užasnutih što se nakon Drugog svjetskog rata dozvolio novi genocid na tlu Evrope.

Najmlađa žrtva genocida u Srebrneici je bezimeno novorođenče, a najstarija žrtva Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine.  Pored njih, u Srebrenici će 11. jula biti ukopana još 44 maloljetna dječaka.

U Potočarima je do sada obavljeno 12 kolektivnih dženaza. Nakon 11. jula, u tom mezarju će biti ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close