Bez redovnih zasjedanja do izbora nove Vlade

Nova parlamentarna većina tražila je pisanim zahtjevom 10. januara ove godine od Fehima Škaljića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, odgađanje održavanja redovnih zasjedanja ovog doma sve do okončanja procedure izbora novog saziva Vlade FBiH!?

Šta kaže Poslovnik?

Pisani zahtjev upućen predsjedavajućem Škaljiću potpisali su predsjednici poslaničkih klubova nove većine: Jasenko Selimović za SDPBiH, Mirsad Đonlagić za SBBBiH, Marinko Čavara za HDZBiH i Slavica Josipović za HDZ 1990.

– S obzirom na to da je 56 poslanika iz klubova SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 pokrenulo proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, koja ne omogućava realizaciju stavova parlamentarne većine, te u tim okolnostima nije moguće osigurati efikasan rad Predstavničkog doma, tražimo da se do okončanja procedure izbora nove Vlade FBiH ne zakazuju redovne sjednice Doma, stoji u zahtjevu četvorke.

Predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović ovakav zahtjev smatra skandaloznim, jer se “njime zahtijeva blokada rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH”.

– Ovakav zahtjev je apsurdan i nije utemeljen na poslovničkim odredbama. Prema Poslovniku, predsjedavajući Doma je dužan najmanje jednom mjesečno sazvati redovnu sjednicu. Poslovničke odredbe predviđaju da sjednicu može sazvati i dopredsjedavajući, ali i 20 poslanika. Poslovnik je tako otklonio svaku moguću blokadu u radu Predstavničkog doma. Imamo situaciju da je januar već na izmaku, ali da nijedna sjednica nije zakazana, što znači da je direktno prekršen Poslovnik. Ako je predsjedavajući postupio po zahtjevu ova četiri kluba poslanika, to bi značilo da je Parlament blokiran, smatra Osmanović.

Očekivanja četvorke

Podsjetimo da je Škaljić prije dva dana, očekujući da će se Vlada jučer izjasniti o zahtjevima za izglasavanje nepovjerenja, kao mogućnost najavljivao vanrednu sjednicu Doma za ponedjeljak. No, takva opcija je sad otpala, jer Vlada jučer nije razmatrala zahtjeve iz Parlamenta o izglasavanju nepovjerenja, a prema propisima ima rok od 30 dana da to učini.

Predsjednica Kluba poslanika HDZ-a 1990 Slavica Josipović kaže da su poslanici iz većine jučer očekivali izjašnjavanje Vlade o zahtjevima za izglasavanje nepovjerenja. Sad, nakon što Vlada to nije razmatrala, Josipović kaže da mijenja situaciju i zahtijeva novo sazivanje Kolegija Predstavničkog doma iza nedjelje.

– U januaru nije bilo zasjedanja, ali to ne znači i da neće biti, kaže Josipović.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close