Bez carine za polovna vozila

Carine na uvoz polovnih automobila, određenih tekstilnih i draguljarskih predmeta, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća, povrća i kafe iz Evropske unije u BiH od početka iduće godine u potpunosti će biti ukinute, rekli su listu “Glas Srpske” u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

(Glas Srpske)

U UIO napominju da se 1. jula 2008. godine kada je počela primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, počelo ukidanje i snižavanje stopa carine na određene proizvode.

Od početka 2009. godine za oko 90 odsto proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz EU carine su u potpunosti ukinute.

Za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja, postignut je dogovor sa EU da se carine postepeno smanjuju do 2013. godine.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević istakao je da se carine od početka iduće godine u potpunosti ukidaju za proizvode poput bezolovnog benzina sa oktanskim brojem manjim od 95, za motorna ulja, kao kao i za polovna vozila porijeklom iz EU.

– Carine će u potpunosti biti ukinute i za određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluza i košulja od pamuka ili sintetičkih vlakana – kazao je Kovačević i dodao da se carine ukidaju i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva.

Carine se ukidaju i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i namaza, a u zavisnosti od sadržaja mliječne masti u njima.

Carine se ukidaju i na na teleće i juneće meso, kao i na određene vrste povrća i voća kao što su paradajz, jabuke, kruške, breskve, šljive.

Isto se odnosi i na određene vrste džemova, marmelada i sokova.

Kovačević je istakao da u cilju zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.

Radi se uglavnom o određenim vrstama voća kao što su višnje, maline, ribizle, brusnice, kupine, lubenice, određenim vrstama povrća kao što su patliyani, grah, grašak, celer, mrkva, krompir, te nekim vrstama mesa i proizvoda od mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera.

– Savjet ministara formirao je pregovarački tim koji će već početkom 2013. početi novu rundu pregovora sa EU o carinama koje su još uvijek ostale na ove proizvode – rekao je Kovačević.

On je istakao da se sada sasvim jasno može reći da od početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU do danas nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje se u međuvremenu ukinula ili smanjila carina.

– Zato se smanjenje cijena ne može očekivati ni početkom 2013. godine. Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje zavisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. Ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda – naglasio je Kovačević.

Prihodi od carina

Ratko Kovačević je istakao da je primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima rezultirala smanjenjem prihoda od carina, a da je najveći pad zabilježen 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na najveći dio proizvoda koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.

– U 2007. prihodi od carina iznosili 655 miliona KM, u 2008. godini 650 miliona KM, a u 2009. godini 345 miliona. U 2010. godini ovi prihodi iznosili su 302 miliona KM, dok su 2011. iznosili 281 milion KM. U devet mjeseci ove godine prihodi od carina iznose 166 miliona KM – naglasio je Kovačević.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close