Bevanda: Medijske manipulacije o trgovinskim zahtjevima EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak kako su rasprave o zahtjevu Evropske unije da BiH i nakon 1. jula dopusti bescarinsku uvoz roba iz Hrvatske ali i drugih članica EU proizvod “medijskih manipulacija”.
“Meni je to danas bilo presmiješno”, kazao je Bevanda na konferenciji za novinstvo nakon sjednice Vijeća ministara odgovarajući na upit što je s pismom direktora Opće uprave za proširenje EU Stefana Sannina vlastima BiH u kojem je zatražio nastavak bescarinskog izvoza za Hrvatsku i druge članice EU u BiH i nakon 1. jula.
“Pismo Sannina je bilo upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara i odnosilo se na jedan tehnički detalj. Odgovor kojeg sam uputio Sanninu sadrži sve skupa pet rečenica: da smo dali ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnom stručnom tijelu da riješe taj problem”, kazao je Bevanda.
Dodao je kako je i tokom sjednice Vijeća ministara vidio da su “neki ministri dezinformirani” u vezi s ovim pitanjem.
“Neko sebi uzima za pravo da tako postupa i valjda misli da je predsjedavajući Vijeća ministara neodgovorna osoba i da će se nešto dopisivati sa Sanninom bez znanja ikoga drugog”, kazao je nervozno Bevanda ne pojašnjavajući na što tačno aludira.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u ponedjeljak je izjavio kako se EU ne mogu dati ustupci kakve je u pismu Bevandi zatražio Sannino.
Šarović je inzistirao na tome da su moguće tek tehničke preinake postojećeg privremenog trgovinskog sporazuma između EU i BiH kojima bi se naprosto konstatirao ulazak Hrvatske u Uniju dok bi sve ostale odredbe ostale.
Tek nakon toga mogli bi se voditi pregovori “na ravnopranoj osnovi.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close