Berlinska konferencija o Balkanu: Zajedno u Evropu

Na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, u Berlinu se održava konferencija “Zapadni Balkan”, na kojoj učestvuju visoki zvaničnici država regiona, Hrvatske i Slovenije, Nemačke i Evropske unije.

Cilj konferencije je da se potvrdi privrženost EU evropskoj prespektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i procesu njihovog ulaska u Uniju, između ostalog i kroz podsticanje intenzivnije regionalne saradnje. Na skupu će učestvovati predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije država učesnica.

Učesnike konferencije – šefove država ili vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, oko 15.20 u Berlinu pozdraviće nemačka kancelarka Angela Merkel.

Inače, dan posvećen Zapadnom Balkanu počinje konferencijom ministara privrede, koju će otvoriti nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel.

Na dva panela razmatraće se pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanje zapošljavanja, male i srednje privrede kao i investicija.

Nakon toga će se sastati ministri inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sedištu nemačke kancelarke Merkel sa premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.

Iz Brisela stiže i komesar za proširenje Štefan File koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti sa predstavnicima privrednih subjekata iz regiona.

Kako je najavljeno u Briselu, evropska trojka ima za cilj da podrži evropske integracije regiona.

Uoči početka konferencije, nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja reformi koje kako je navela napreduju “brzinom puža”.

Kancelarka Merkel je navela da je nemačka vlada odlučila da organizuje konferenciju, na koju poziva premijere, ministre inostranih poslova i privrede, povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata.

“Nemačka vlada je došla na ideju da pozove sve države regiona kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, ali u suštini postoji zajedništvo“, naglasila je Merkelova u video-snimku postavljenom na sajtu nemačke vlade.

Nekadašnji direktor balkanskog ogranka Instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja iz Berlina Franc Lotar Altman izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je cilj skupa je da se otklone bilo kakve sumnje u privrženonst EU proširenju ove regije:

Nedvojbeno je da će i u Berlinu biti naglašeno da se kriterijumi moraju ispuniti, ali da na kraju sve zemlje regije mogu da računaju na članstvo. Primer takvog pristupa je ulazak Hrvatske u EU, a nakon toga otpočinjanje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom“, kaže Altman.

Zijad Bećirović iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane primećuje za naš radio da EU nije rešila mnoga pitanja za koja je bila zadužena u samoj regiji zapadnog Balkana, nego je to morala preuzeti najmoćnija država Evrope – Nemačka.

Povratak Nemačke znači, pre svega, jak podsticaj ekonomskom oporavku tih država“, zaključuje Bećirović.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku rekla je u razgovoru za RSE da će Berlin kroz konfenreciju nastojati da ohrabri zapadnobalkanske zemlje na putu EU integracija.

„Mislim da je ideja Nemačke da ohrabri zemlje Balkana, da im još jednom potvrdi njihovu evropsku budućnost, da se još jednom izlistaju problemi i agenda koja se očekuje da bude ispunjena kako bi te zemlje postale punopravne čanice, a sa druge strane da se ukaže na ekonomiju kao važan aspekt razvoja regiona, gde će Nemačka učiniti napor da pomogne koliko bude u njenoj mogućnosti“, smatra Aleksandra Joksimović.

Bojan Maričić iz skopskog Centra za evropsko obrazovanje ukazuje na to da su Makedonija i BiH označene kao najproblematičnije tačke na Balkanu i da se za njih na samitu očekuje da bude kreirana agenda o rešavanju krupnih pitanja.

Deo agende će biti i kako da se lakše prelaze granice, kako da se poboljša ekonomska saradnja između država u regionu, jer u Briselu smatraju da i to nije na dovoljnom nivou”, navodi Maričić.

Profesorica sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Gordana Đurović smatra da će na dnevnom redu Konferencije biti pitanja iz oblasti demokratije i vladavine prava, na kojima Evropska unija tradicionalno stavlja veći akcenat ali, „svakako i pitanja oko rasta konkurentnosti regiona i ukupnog ekonomskog razvitka, gde zemlje regiona insistiraju na tome da i to bude jednako na listi prioriteta“.

Osnovna ideja berlinske konferencije je: zemlje zapadnog Balkana sve probleme mogu zajednički bolje rešiti, poručuje predstavnik nemačke ambasade u Sarajevu Jens Vagner:

Nadam se da će šefovi Vlada i ministri iz regiona u Berlinu odlučiti o konkretnim projektima kako bi time omogućili napredak za svoje zemlje.”

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close