Beograd i Priština ponovo poslani kući na razmišljanje

Još jedna runda pregovora Beograda i Prištine nije rezultirala dogovorom. Dvije strane jedna drugu optužuju za opstrukciju. EU ipak vjeruje da se jaz između dvije strane smanjio i poziva ih da “još jednom razmisle”.

“Kao što je to bio slučaj 4. marta i 2. aprila Kosovska strana se zalagala za sporazum i danas se složila sa prijedlozima baronese Ešton za normalizaciju odnosa između država Kosova i Srbije. Prijedlozi baronese Ešton su bili jasni i mi smo ih prihvatili bez bio kakvih izmjena, dok ih je, kao i u prethodnim slučajevima, Srbija ponovo odbila”, izjavo je rano jutros premijer Kosova, Hašim Tači u Briselu.

Dačić: Priština opstruira dogovore
Dačić: “Priština opstruira dogovore”

“U dosta pitanja smo se veoma približili, ali očigledno je da Priština nije spremna da ide do kraja i da opstruiše ove razgovore, čak i prijeti da se pitanje sjevera može riješiti i primjenom `drugih metoda`”, odgovara premijer Srbije, Ivica Dačić, dodajući da je “nekorektna interperetacija” da je Beograd odbio prijedlog: “Beograd je odbio prijedlog u kome je pitanje policije uslovljeno članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, jer niti smo ikada razgovarali o tome niti mi to možemo da prihvatimo”.

Dok Dačić kaže da je rješenje ipak moguće, ali da Priština “insistiranjem na sitnicama ugrožava sporazum”, Tači mogućnost dogovora sagledava ovako: “Ostaje mi nada da će doći do dogovora ali, moram da naglasim, da je Srbija ta koja mora da se promijeni u cilju postizanja dogovora. Mi smo u 2013. godini i ne možemo doći do dogovora uz logiku i razmišljanje Vojislava Šešelja”.

Još jedna maratonska runda dijaloga Još jedna maratonska runda dijaloga

Jaz od “uskog, ali dubokog” postao “uzak i plitak”

Na kraju još jedne runde iscrpljujućih pregovora u Briselu, koji su se odvijali uglavnom u maratonskim odvojenim konsultacijama Beograda i Prištine sa šeficom evropske diplomatije, i vrlo kratkim, ali prema izjavama prisutnih “naelektrisanim” zajedničkim sastancima predstavnika Srbije i Kosova, vidno umorna Ketrin Ešton je mogla da samo još jednom pozove Beograd i Prištinu da razmotre svoje stavove po pitanju sporazuma.

Tači: Srbija je ta koja mora da se promijeni.

Tači: “Srbija je ta koja mora da se promijeni”.

“Prošli put sam rekla da je dogovor blizu, ali da su razlike “male, ali duboke”. Sada mogu reći da su one “male i pliće”. Ima još nekoliko sati za pripremu mog izvještaja koji ću predstaviti Savjetu ministara u ponedjeljak (22.04.). Nadam se da će do tada obje delegacije razmisliti da li mogu da preduzmu posljednje neophodne korake kako bi došlo do ovog dogovora i kako bi njihov narod krenuo ka budućnosti”, rekla je Eštonova.

Sporna “samo” jedna tačka?

Ova runda dijaloga Beograda i Prištine donijela je, prema riječima srbijanske strane, za njih prihvatljiviju ponudu rješenja pitanja nadležnosti srpske zajednice na Kosovu. Oni bi tako imali svoje lokalne i regionale komandire policije dok bi srpske sudije bile prisutnije u sredinama gdje žive većinom Srbi na Kosovu. Prema riječima kosovske strane ponuda Ketrin Ešton ne uključuje “ni jedan od prijedloga Srbije”, već je u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, uz “perspektivu uključenja Kosova u EU, NATO, UN i OEB-s”.

Ešton: Razlike male, ostalo još `nešto vremena`

Ešton: “Razlike male, ostalo još `nešto vremena`”

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da za Prištinu dijalog nema alternativu i da će Ketrin Ešton, 27 zemalja članica EU i SAD odmah dobiti zvanično pismo kojim Kosovo prihvata prijedlog baronese Ešton. Beogradska strana kaže da su od 15 ponuđenih tačaka sve prihvatljive sem one koja dvije strane obavezuje da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama. Obje strane naglašavaju da su otvorene za dalje razgovore i da žele dogovor koji bi bio u interesu svih. Nastavak dijaloga je moguć, ali novi tremnin, za sada, nije zakazan.

Autor: Marina Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close