Benjamin Raić, šesnaestogodišnji Zeničanin prvak BiH u bodybuildinu

BENJAMIN RAIĆ PRVAK BIH U BODYBUILDINGU

Otišao sam u Tomislavgrad da pobijedim

Šesnaestogodišnji Zeničanin Benjamin Raić, učenik Gimnazije KŠC Sv. Pavao, od svojih dječijih dana gledajući videoklipove na internetu odlučio se baviti bodybuildingom. Tada nije mogao ni zamisliti kako će upravo on jednoga dana biti prvak BiH u bodybuildinu, a što za njega predstavlja veliki uspjeh. O svojim počecima rado je govorio za Avaz, a na njemu svojstven način pojasnio je svima onima koji ne znaju šta to zapravo znači bodybuilding?!

– Privukao me stil života osoba koje se bave bodybuildingom, naročito što je to zdrav sportski život koji podrazumijeva urednost, discIplinu, zdravo življenje. Ova sportska disciplina pored svega navedenog predstavlja i osluškivanje svog tijela, treniranje mišića ali i mozga. Sve one koji se krenu baviti zapravo “tjera” da svoje tijelo dovedu do savršenstva, a što nije nimalo jednostavno – pojašnjava mladi Raić.

Ističe kako je za ovu sportsku disciplinu potrebno mnogo napora, budući da se ništa ne može postići preko noći. Za uspjeh je neophodno izdvojiti duži vremenski period upotpunjen sa intenzivnim, ali još važnije pravilnim, vježbanjem i treninzima. Interesantno je i to kako ovog Zeničanina trenira njegov otac Marcel Raić, dok mu je mentor Mirsad Terzo inače jedini bodybuilder sa pro kartom u BiH.

benjamin-sa-peharom

Foto: Avaz (Raić s peharom)

Nedavno je osvojio svoju prvu nagradu u svijetu bodybuildinga i to na takmičenju u Tomislavgradu, a gdje je osvojio titlu prvaka države u kategoriji do 75 kg. Kako nam otkriva na takmičenje je i otišao kako bi osvojio prvo mjesto, a ova nagrada zapravo je potvrda za njegov uloženi trud.

Nerado je prokomentarisao zastupljenost bodybuildinga u BiH, ali i generalno perspektivnu sporta u državi kazavši:

“U Zenici ova sportska disciplina uopće nije zastupljena, a ništa bolja situacija nije ni na nivou države. Osoba mora biti baš uspješna da bi se “progurala”, a opće je poznato kako se u BiH ne može ništa, iz tog razloga mnogi napuštaju granice naše države kako bi istrajali i uspjeli u svojim ciljevima.”

Najveću podršku tokom bavljenja bodybuildingom pružio mu je njegov otac, za kojeg kaže kako je zaslužan za sve ono što je mladi Zeničanin danas. Zbog unaprijed poznate situacije kada govorimo o sportu u njegovom gradu ali i na nivou države, nije želio trošiti vrijeme kako bi se obraćao lokalnim vlastima u Zenici za bilo kakav vid podrške.

“Sport je nažalost na posljednjem mjestu u Bosni i Hercegovini, ovdje moraš biti vanserijski talenat mada je i tada veliki upitnik da li ćeš se progurati dalje?”

Svjestan da je teško uspjeti, ipak ne gubi motiv da radi dalje i bori se za svoje ciljeve, a svojim vršnjacima i onima koji su tek odlučili da se bave sportom poručio je:

– Nemojte odustajati od svojih ciljeva, borite se do kraja. Sklonite se sa ulice, ona vas ne može ničemu pametnom naučiti. Političare bih samo podsjetio da BiH ima mnogo talenata koji bi podigli ovu državu kada govorimo o sportu, samo što je potrebno pokazati malo više sluha za sport i nas mlade potencijale – zaključio je mladi Raić.

 

Autor: D. P. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close