-TopSLIDEBiHPolitika

Bećirović otkrio detalje sa sjednice: Pominjao Dodika i Miloševića

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je da je, na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva koju je sazvao, jedna od tačaka (na prijedlog članice Željke Cvijanović) bila i tačka koja je nosila naslov ‘Stav Predsjedništva BiH o pitanju aplikacije Kosova za članstvo u Vijeću Evrope’.

– O tome smo imali višesatnu raspravu na sjednici Predsjedništva BiH. Obzirom da je Cvijanović, u obrazloženju te tačke, napisala da je Predsjedništvo BiH prema Ustavu Bosne i Hercegovine jedini organ nadležan za kreiranje i definiranje vanjske politike rekao sam da sam suglasan s tim dijelom obrazloženja jer zaista Predsjedništvo je jedini nadležan organ. Ali sam onda, zbog toga, postavio i neka principijelna, suštinska pitanja kako je moguće da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik krajem februara ove godine putuje u Bjelorusiju i Rusiju i da iznosi stavove koje nije usaglasio sa Predsjedništvom BiH s obzirom da je vanjska politika isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine, a svi znamo da entitetski predsjednik nije izvršio konsultacije sa tim državnim organom Bosne i Hercegovine – kazao je za Fenu Bećirović.

Također je, na sjednici Predsjedništva BiH, ukazao i na, kako je kazao, skandalozan istup ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Bojana Vujića, koji je antiustavnim islamofobnim nastupom zloupotrijebio poziciju ambasadora i izgovarao brojne neistine.

– Postavio sam pitanje da li je taj ambasador konsultovao, na bilo koji način, Predsjedništvo BiH. Odgovor je da nije konsultovao. Prema tome, i predstavnici koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska trebalo bi da nastupaju principijelno a ne da pokušavaju jednostrano da razgovaraju o toj temi – kazao je.

Kad se radi o pitanju stava Predsjedništva BiH u vezi Kosova, Bećirović ističe da je rekao, danas vrlo jasno na sjednici, da o toj temi nema hitnosti za Bosnu i Hercegovinu.

– Mi, članovi Predsjedništva BiH, treba da čuvamo državne interese Bosne i Hercegovine. To je naša ustavna zadaća i dužnost. Mi, članovi Predsjedništva BiH, nismo ni sateliti ni marionete ni susjedne Srbije niti bilo koje druge države. Vrlo jasno sam rekao da članovi Predsjedništva BiH imaju dužnost jedino da služe državi i građanima Bosne i Hercegovine i da se tako trebamo ponašati i da tako trebamo djelovati – naglasio je.

Bećirović kaže da je također, tokom rasprave, istaknuo da ‘nismo mi u Bosni i Hercegovini, krivi što je Slobodan Milošević i njegov režim vodio užasnu politiku 1990-tih godina’.

– Nismo mi krivi što je Slobodan Milošević organizirao balvan jogurt revolucije, krajem 1980-tih godina. Nismo mi u Bosni i Hercegovini krivi što je Miloševićevićev režim promovirao velikosrpski projekt i razbijao Jugoslaviju. Nismo mi krivi zato što je Milošević, na Gazimestanu 1989. godine, pozvao na rat. I nismo, mi u Bosni i Hercegovini, krivi što se Srbija suočava sa posljedicama katastrofalne politike tog Miloševićevog režima – naglasio je.

Bećirović naglašava da je, na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, jasno ukazao da treba prestati sa krajnje neargumentiranom, opasnom politikom povezivanja neriješenih pitanja na relaciji Srbija i Kosovo sa trajno riješenim statusom države Bosne i Hercegovine.

– To apsolutno nije moguće komparirati. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih evropskih država, sa višemilenijskom historijom. Za razliku od Bosne i Hercegovine, Srbija i Kosovo su imali potpuno drugačiju prošlost. Zato je, krajnje neumjesno, neutemeljeno i neargumentirano porediti ih. Naglasio sam također da odnos Srbije i Kosova nikada nije imao, nema danas i ne može ni u budućnosti imati, bilo kakve veze sa državom Bosnom i Hercegovinom jer se radi o potpuno odvojenom historijskom, geografskom, političkom i međunarodno-pravnom kontekstu. A posebno sam istakao da pokušaji političke trgovine pojedinih zvaničnika Srbije u vezi pitanja statusa Kosovo nemaju i ne mogu imati nikakve veze sa državom Bosnom i Hercegovinom, u okvirima važećih normi međunarodnog prava, jer Bosna i Hercegovina nikada i nikako nije učestvovala u izazivanju i produbljivanju problema na relaciji Srbija – Kosovo i zbog toga niko i nema, ni pravno ni političko, ni historijsko niti moralno pravo, da trajno riješen status države Bosne i Hercegovine povezuje sa nerješenim pitanjima na relaciji Srbija – Kosovo – kaže Bećirović.

Kako kaže za Fenu Bećirović, glasali su na kraju današnje sjednice Predsjedništva BiH.

– Jedan član Predsjedništva BiH je glasao za, jedan protiv, a jedan suzdržan. A ja sam, na kraju sjednice, konstatirao da nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje o ovom pitanju te da Predsjedništvo uopće nije donijelo odluku – kazao je Bećirović za Fenu nakon današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

(Fena)

Foto: Fena
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close