BiHPrivreda

BDP u prošloj godini nešto manji od očekivanja

Prema preliminarnoj procjeni Agencije za statistiku BiH, bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine je iznosio u 2018. godini 32,778.403 hiljada KM i ostvario je realni rast od 3,1 posto, izvještava Indikator.ba. 

To je manje od rasta od 3,5 posto koliko se najčešće u javnosti pominjalo, ali 
i nešto slabije od prognoza međunarodnih finansijskih institucija. 
Svjtska banka i Međunarodni montaerna fond su, naime, predvidjeli ekonomski rast BiH u 2018. godini od 3,2 posto. 

No, rast od 3,0 posto i više, koji je ustaljen već nekoliko godina, prema najnovijim relavatnim prognozama, za Bosnu i Hercegovinu će u ovoj i narednim godinama biti “teško dosanjani san”. 

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) predviđa usporavanje na 2,5 posto u 2019. godini, 2,6 posto u 2020. i 2,7 posto u 2021. godini. 

S obzirom na najnovija makroekonomska dešavanja treba očekivati da će svoje prognoze nadole vjerovatno revidirati i Svjetska banka, koja je predviđala BiH u ovoj godini rast od 3,4 posto, i MMF koji je rast procjenjivao na 3,5 posto. 

Bečki institut je u svojima projekcijama rasta za region, uključujući i BiH, kao faktore koji će uticati na smanjenje rasta naveo slabiji globalni rast, protekcionizam SAD-a, Brexit i tekuće probleme u eurozoni koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za izvozno ovisne ekonomije CESEE-a. 

“Izazovi za srednjoročni i dugoročni rast CESEE-a su ogromni”, naveo je WIIW u izvještaju te ukazao i kako demografske projekcije ukazuju na kolaps stanovništva koji je nezapamćen izvan vremena rata i gladi. 

Svoje prognoze o ekonomskom rastu predstavnici Svjetske banke trebalo bi da iznesu danas u sklopu redovnog ekonomskog izvještaja ove međunarodne finansijske institucije za zapadni Balkan, a za koji dan redovni proljetni outlook objavit će i Međunarodni monetarni fond.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close