BDP od rata narastao za 460%

Bruto društveni proizvod BiH od rata naovamo narastao je za 460 odsto, pokazuju podaci Svjetske banke, a koje je nedavno u svom izvještaju citirala i Međunarodna krizna grupa.

Naime, prema podacima Svjetske banke, jedino je bugarski bruto društveni proizvod rastao brže u odnosu na sve ostale zemlje Evrope. U Svjetskoj banci ističu da je 1996. godine bruto društveni proizvod BiH iznosio 830 dolara po glavi stanovnika, a da je 2013. iznosio 4.650 dolara.

Bugarski bruto društveni proizvod porastao je za 500 odsto, a na trećem mjestu, iza BiH, je Makedonija, čiji je bruto društveni proizvod od 1996. godine porastao za 125 odsto, i trenutno iznosi 4.700 dolara po glavi stanovnika.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da vrtoglav rast bruto društvenog proizvoda BiH znači samo da je BiH veoma siromašna država, jer je, kako objašnjavaju, svjetska tendencija da bruto društveni proizvod siromašnih zemalja brže raste.

Poređenja radi, BDP BiH iznosi tek 14,5 odsto BDP prosjeka EU, čiji je BDP po glavi stanovnika 32.400 dolara.

U odnosu na Luksemburg, koji je sa BDP-om od 99.879 dolara po glavi stanovnika najbogatija zemlja na svijetu, naš iznosi tek mizernih 4,65 odsto. Preciznije rečeno, prosječni Luksemburžanin za nešto više od dvije sedmice zaradi koliko i građanin BiH za cijelu godinu.

U odnosu na druge zemlje Evrope, BiH takođe stoji loše: naš BDP po glavi stanovnika doseže jedva 5,5 odsto norveškog, deset odsto holandskog, 11,5 odsto njemačkog ili, na primjer, 21 odsto slovenačkog BDP-a po glavi stanovnika.

I u odnosu na ostale zemlje regiona ne stojimo sjajno. Bruto društveni proizvod BiH po glavi stanovnika iznosi tek trećinu hrvatskog, 78 odsto crnogorskog i 82,5 odsto srbijanskog.

Svjetska banka pokazuje na još jedan alarmantan podatak: Bruto društveni proizvod Albanije je 2013. godine prvi put bio veći od našeg. Iako je veći za tek 0,1 odsto, tendencija je da brže raste od našeg. Iza nas u Evropi su još samo Moldavija i Ukrajina. Naš bruto društveni proizvod po glavi stanovnika od moldavskog bolji je za “vrtoglavih” 49 odsto, a možemo se pohvaliti i da smo bolji od Ukrajine, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi tek 85 odsto našeg.

Goran Radivojac, ekonomista iz Banjaluke, kaže da ovi podaci ne iznenađuju, ali da takođe treba imati na umu da se podaci Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i domaćih agencija dosta razlikuju.

Prema njegovim riječima, jak rast BDP-a BiH od rata naovamo ne iznenađuje, s obzirom na to da smo nakon rata startovali sa niske osnove.

“Naš problem je strukturalne prirode jer s malom proizvodnjom i tendencijom zapošljavanja u javnom sektoru, uz činjenicu da nam je natalitet negativan, budućnost nam, nažalost, izgleda veoma egzotična”, rekao je on, dodajući da samo poređenje sa Slovenijom jasno pokazuje koliko je BiH daleko od Evrope u ekonomskom smislu.

BDP BiH iznosi 4.650 dolara po gl. stanovnika ili:

4,65 odsto BDP-a Luksemburga

5,50 odsto BDP-a Norveške

10,1 odsto BDP-a Holandije

11,5 odsto BDP-a Njemačke

21,2 odsto BDP-a Slovenije

78,3 odsto BDP-a Crne Gore

82,5 odsto BDP-a Srbije

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close