BBM će u istraživanje zlata u Bakovićima uložiti 10 miliona KM

Ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići općina Fojnica potpisali su juče u Traviku ministar privrede Srednjobosanskog kantona Sedžad Milanović, i direktor kompanije BBM iz Sarajeva Sead Operta.

U istraživačke radove na nalazištu zlata na lokalitetu Bakovići u općini Fojnica u naredne tri godine trebalo bi biti uloženo 10 miliona KM.

– Za nas je ovo velika obaveza jer se radi o investiranju bez neke naročite zarade. Tu se radi o velikim sredstvima koja treba da se investiraju, a koja, po našim prvim procjenama, iznose oko 10 miliona KM. Vjerovatno će ukupna investicija biti i veća. Mi se nadamo da će se naša očekivanja i saznanja koja imamo obistiniti i da ćemo nakon toga nastaviti saradnju sa Srednjobosanskim kantonom potpisivanjem ugovora o eksploataciji  – izjavio je nakon potpisivanja Ugovora Sead Operta.
Prema nekim predviđanjima nalazište zlata u Bakovićima kod Fojnice, nakon što bude izdato pod koncesiju, moglo bi u federalnu kasu osigurati prihode u vrijednosti od 150 miliona dolara. Procjenjuje se da se na ovoj lokaciji krije 4,2 tone zlata i šest tona srebra.
Koncesionar ima obavezu da provede geološka istraživanja, riješi imovinsko-pravne odnose prije ulaska u posjed, pribavi sve potrebne dozvole i odobrenja za istraživanje i eksploataciju zlata, te da obavlja eksploataciju u skladu sa važećim propisima.
Po dobijanju koncesije koncesionar je dužan zatražiti odobrenje za istraživanje kojim će biti definisani uslovi istraživanja, obim istražnih radova, količina mineralne sirovine koja se može izvaditi i koristiti za laboratorijska ispitivanja.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close