BiHPolitika

Banke ne odustaju od ličnih podataka klijenata: Izdata zabrana Agenciji za bankarstvo

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zabranila je Agenciji za bankarstvo RS-a da od komercijalnih banaka prikuplja jedinstvene matične brojeve. 

Banke su ove podatke ustupale Agenciji putem obrasca za dostavljanje izvještaja o poslovanju. 

– Agencija za bankarstvo ima nadležnost da vrši kontrolu rada i zakonitosti poslovanja banaka. Međutim, neprihvatljivo je i protivno zakonskim propisima da zahtijeva da joj komercijalne banke na ovaj način dostavljaju jedinstvene matične brojeve klijenata. Agenciji za bankarstvo RS-a naloženo je da obriše i uništi do sada prikupljene podatke, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka. 

Ova zabrana dolazi nakon bure u javnosti koju je 2017. godine izazvalo dozvoljavanje bankama i drugim subjektima stalnog pristupa Centralnoj evidenciji podataka o građanima BiH. 

Inspektori Agencije za bezbjednost ličnih podataka izdali su tada zabranu UniCredit banci koja je klijentima ponudila da umjesto njih, za 3,5 KM, pribavlja izvode iz centralne evidencije prebivališta i boravišta državljana Bosne i Hercegovine – kao zamjenu za tzv. CIPS potvrdu. 

Iako su iz banaka tvrdili da je riječ o jednostavnijem poslovanju i uštedi vremena, iz Agencije za bezbjednost ličnih podataka ali i drugih institucija ocijenili su da je to zloupotreba ličnih podataka zbog čega su takvi ugovori IDEEA-e sa bankama i drugim institucijama trajno zabranjeni, izvještava Indikator.ba.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close