Banka EU objavila projekte koje je spremna finansirati na zapadnom Balkanu

Werner Hoyer, predsjednik Evropske investicione banke, objavio je na samitu o zapadnom Balkanu u Beču brojne projekte koje je banka EU spremna da finansira u bliskoj budućnosti, uključujući i “Željezničku rutu 10″ na Kosovu, saopćeno je u četvrtak iz EIB-a.

Dodatne operacije koje je predvidjela Banka EU uključuju Transjadranski gasovod (projekt TAP), u kome je EIB obavio početnu procjenu. Projekt TAP pomoći će u snabdijevanju EU prirodnim gasom i pružit će priliku za korištenje gasa kao energetskog izvora na zapadnom Balkanu, navodi se u saopćenju.
– Evropska investiciona banka najveći je međunarodni finansijer na zapadnom Balkanu. U skladu s našim mandatom i našim proklamovanim ciljem da se zemlje te regije pridruže Evropskoj uniji, u proteklih više od 10 godina potpisali  smo sporazume o kreditima vrijednim gotovo sedam milijardi eura za projekte u ovom dijelu svijeta. Izgradili smo i unaprijedili infrastrukturu, i kroz Investiocioni okvir zapadnog Balkana (WBIF) uspostavljen u 2009., bili smo u stanju da se bavimo pitanjima vezanim za loše razvojne projekte i prekograničnu saradnju – izjavio je predsjednik Hoyer.
 WBIF je razvijen zajednički unutar Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) kao i među državama članicama EU i zemljama zapadnog Balkana. Cilj je organizirati pripreme i finansiranje prioritetnih projekata okupljanjem i koordniranjem raznih izvora finansiranja i tehničke pomoći, s fokusom na infrastrukturni sektor, uključujući i društvenu infrastrukturu, navodi se u saopćenju.
Samit zapadnog Balkana drugi je redovni godišnji samit šefova država i vlada zapadnog Balkana. Održava se u austrijskoj prijestonici Beču nakon Konferencije država zapadnog Balkana koja je održana u Berlinu u 2014. Ovogodišnji samit dio je Berlinskog procesa, petogodišnjeg procesa označenog redovnim godišnjim samitima radi praćenja napretka ka budućem proširenju regije zapadnog Balkana na Evropsku uniju, saopćeno je u četvrtak iz EIB-a.
(Fena)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close