Banjaluka oborila odluku Predsjedništva BiH

Narodna skupština RS potvrdila je veto Nebojše Radmanovića kojim je stavljena van snage odluka o smjeni generalnog konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca. Bošnjački poslanici nisu se pojavili na sjednici.

(DW.DE)

Odluka Predsjedništva BiH kojom je generalni konzul BiH u Čikagu Brane Pećanac opozvan sa te pozicije, neće stupiti na snagu. Narodna skupština je više nego potrebnom dvotrećinskom većinom glasala za izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH kojom je ona destruktivna po vitalni interes RS.

Radmanović je u obraćanju poslanicima rekao da se u ovom slučaju ne radi o nekim višim interesima: “Lično smatram da se radi o pritisku koji nije samo pritisak na Branu Pećanca. To je pritisak za promjenu Ustava BiH. I to stalno rade. I tu vidim takođe sličnost sa protestima koji su se dešavali (u Fedraciji BiH op.a). Svi oni koji su malo pratili vidjeli su da je glavni zahtjev sa protesta da se ukine Predsjedništvo, kantoni…dakle promjena Ustava BiH.”

Opoziv zatražio Izetbegović

Radmanović obrazložio pozivanje na vitalni nacionalni interes Radmanović obrazložio pozivanje na vitalni nacionalni interes

Opoziv konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca zatražio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Ta odluka izglasana je na prethodnoj sjednici Predsjedništva BiH, preglasavanjem srpskog člana.

Izetbegović je opoziv Pećanca zatražio zbog njegovih, kako je rekao neprimjerenih izjava na skupu u Čikagu povodom proslave Dan Republike Srpske, 9. januara. Pećanac je tokom te proslave izjavio da je ponosan što je učestovovao u stvaranju RS i bio dio vojske RS. “Meni je zaista čast i velika sreća što sam živio u ratnim vremenima, borio se i stvarao zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i srpskom policijom Republiku Srpsku. Stvorili smo je”, rekao je Pećanac tokom proslave u Čikagu.

Sve stranke sa sjedištem u RS podržale su zahtjev Nebojše Radmanovića. Opozicija je tražila i da se uz Izjavu definiše da predstavnici RS u zajedničkim institucijama obavezno proslavljaju Dan RS, 9. januar, što nije prihvaćeno. Osim podrške, opozicija je konstatovala da rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama nije za pohvalu s obzirom da je bilo propusta u posljednja dva mandata aktuelne vlasti.

“Radmanović pokušao da zataška probleme”

Radmanović, Dodik i Vlajki u prvom redu Skupštine RS Radmanović, Dodik i Vlajki u prvom redu Skupštine RS

“Mi smatramo da gospodin Radmanović na ovaj način pokušava da praktično zataška sve problem koji se gomilaju godinama u Ministarstvu inostranih poslova čiji je šef diplomatije gospodin Zlatko Lagumdžija doveo praktično u nezavidan položaj srpski diplomatski korpus kada je u pitanju međunarodno predstavljanje”, rekao je šef kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica.

S obzirom na uzavrele strasti posljednjih dana u odnosima pozicija- opozicija u RS, moglo se očekivati da će opozicija iskoristi ovakvu priliku i za žešći verbalni napad. Prvi čovjek SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik poruke opozicije smatra nebitnim: “Oni misle galamom, poziranjem i neistinama da pridobiju simpatije. Te neistine i poziranje ne pomažu. Ovdje pomaže konkretna odluka koja se zove vitalni nacionalni interes kojeg je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH. To je suština”.

Bošnjački poslanici se nisu pojavili

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Bošnjaci Sjednici nisu prisustvovali poslanici Bošnjaci

U sali Narodne skupštine nisu se pojavili predstavnici bošnjačkih partija, već su zasjedanja pratili iz skupštinskog restorana. Ne žele kažu da učestvuju u rušenju odluka Predsjedništva koje su opravdane.

“Ono što je sporno ovdje je da se Pećanac nije držao procedure Ministarstva vanjskih poslova. Otišao je na svoju ruku, nikoga nije obavjestio ni gdje je otišao niti je napisao gdje je bio ni šta je govorio”, kaže Amir Zahirović, predsjednik kluba poslanika SDA- SDP.

Radmanović se u obraćanju poslanicima osvrnuo generalno na rad ambasada i diplomatsko konzularnih predstavništva BiH u svijetu rekavši da su predstavnici iz RS taj posao radili dobro. Rekao je i da “Bošnjaci stalno obilježavaju 1. mart kao praznik BiH”.

Prvog marta veliki protesti?

„Mi ga ne obilježavamo i nikada neće biti potvrđeno da je 1. mart zajednički praznik. Već su podijelili pozive širom DKP-a o obilježavanju ovog datuma i za to misle da je ispravno, a da nije legitimo i legalno obilježavanje 9. janaura“, kaže Radmanović.

Radmanović je takođe poručio, ne obrazloživši odakle mu tačno informacije, da se 1. marta ove godine „pripremaju velike demonstracije, sa ciljem vraćanja na ustav Republike BiH. Zbog toga nam je zadatak očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naglasio je Radmanović navodeći da on nije samo donio mir već su njime i utvrđeni odnosi u BiH i RS kao entitetu.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close