Banja Luka domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva 2014.

Grad Banja Luka biće domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva u avgustu 2014. godine, odlučeno je na Svjetskoj padobranskoj konferenciji /IPC/, koja se održava u Banjaluci. Banjaluka je kao domaćin zvanično predstavljena i kandidovana na Svjetskoj padobranskoj konferenciji, koja je počela 23. januara u organizaciji Vazduhoplovnog saveza BiH i grada Banjaluka.


Na ovom skupu učestvuju 34 zemalje među kojima  SAD, Rusija, Kina, Australija, Kanada, NJemačka, Engleska, Irska, Turska, Švedska, Danska, Ukrajina, Egipat, Brazil, Izrael, Španija, Francuska, Austrija, Švajcarska, te države  iz okruženja.

Učešće su uzeli i generalni sekretar Svjetske vazduhoplovne asocijacije /FAI/ Žan Mark Badan, te potpredsjednik FAI-a španski princ Alvaro de Orleans Borbon.

“Imamo više od 80 gostiju sa svih kontinenata”, navode u Vazduhoplovnom zavodu BiH.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović

rekla je danas da bi Banjaluka trebalo da bude domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva naredne godine.

Otvarajući 64. plenarnu sjednicu Svjetske padobranske konferencije, ona je istakla da je za ekspanziju ovog sporta u Srpskoj zaslužan Padobranski klub Banjaluka koji je domaćin ovogodišnjeg Evropskog prvenstva i koji je kadidovao ovaj grad za domaćina Svjetskog padobranskog prvenstva 2014.

Predsjednik Padobranskog kluba Banjaluka Duško Grmuša ranije je rekao da je Svjetsko padobransko prvenstvo planetarni događaj, velika sportska manifestacija, ali i privredni i turistički događaj.

Ovakvo prvenstvo posljednji put je održano 2010. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, a Mundijal prošle godine u Dubaiju.

Iz Vazduhoplovnog zavoda BiH podsjećaju da je u februaru 2012. godine delegacija iz BiH učestvovala na 63. Svjetskoj padobranskoj konferenciji u Buenos Ajresu gdje su pred oko 50 zemalja predstavljeni Banjaluka, Republika Srpska i BiH.

Banjaluka je tada u konkurenciji sa gradom Lozanom iz Švajcarske dobila podršku većine zemalja da bude domaćin i ogranizator 64-te konferencije.

Banjaluka je domaćin i Evropskog prvenstva u Banjaluci koje će biti održano od 11. do 18. avgusta, a učestvovaće oko 250 padobranaca.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close