BiHPolitika

Banja Luka danas: Blokada puteva, radnici na ulicama, policija ispred Skupštine RS, štrajk glađu (Foto)

Cijeli dan pratimo dešavanja u Banjaluci, a povodom glasanja Narodne skupštine RS o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” izraelskoj kompaniji Israeli investment group.

Od samog početka bilo je jasno da ovo neće biti uobičajeno skupštinsko zasijedanje i rasprava.
Radnici “Arselor Mitala” krenuli ka Banjaluci, policija zaustavila dampere, opsadno stanje ispred Skupštine

 

Odluka Vlade RS o prodaji 64,9998% akcija u Rudnicima željezne rude “Ljubija” izazvala je neviđenu pažnju javnosti ali je i uzdrmala odnose u vladajućoj koaliciji, prije svega na relciji SNSD i DNS.

Radnici iz Prijedora stigli u Banjaluku: Predsjedniče, zašto se bojite 150 ljudi iz prašine i blata

Zgrada Skupštine od ranog jutra čuva veći broj pripadnika policije RS te Jedinice za podršku.

Rudari poslali sjajnu poruku Predsjedniku RS (FOTO)

Istovremeno van skupštinskih zidova dešava se prava drama.

Samoinicijativno je iz Prijedora krenulo nekoliko autobusa i dampera sa nezadovoljnim radnicima, koje je na kraju blokirala policija.

Pustivši samo autobuse, prva grupa radnika stigla je u Park Mladen Stojanović.

Kako su i sami rekli, ne žele otići iz Parka dok se Odluka o prodaji ne povuče, što je praktično nemoguće jer je tačka uveliko na dnevnom redu. Policija im nije dozvolila šetnju prema zgradi Narodne skupštine.

Nekoliko radnika Arcelor Mitala i dalje ispred Skupštine RS štrajkuje glađu, revoltirani Odlukom Vlade RS.

Prema našim saznanjima, glasanje o Odluci Vlade biće u večernjim časovima, iako je prvobitno predviđeno da se glasa oko 15 časova.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić rekao je da ova partija nije na strani “Arselor Mitala”, ali da neće podržati prodaju rudnika “Ljubija” kompaniji “Israeli investment group”.


Pavić je došao danas u Narodnu skupštinu RS, gdje traje sjednica o prodaji RŽR “Ljubija”,  te tom prilikom naglasio da poslanici DNS neće biti prisutni na glasanju.

” Ovih dana smo slušali svega i svačega, posebno dosta neutemeljenih stvari. DNS nikad nije rekao da glasa za “Mital” već da nećemo prihvatiti odluku da se rudnik proda “Israeli investment-u”. Mi nećemo glasati o prodaji.”

Poslanik Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka (SBB) rekao je danas da je prodaja akcija u Rudnika željezne rude “Ljubija” postala, nažalost, ključno bošnjačko pitanje, a da će on glasati po svojoj savjesti imajući u vidu šta je najbolje za narod kojem pripada, i neće dozvoliti da neko „upravlja“ kako će on postupiti, prenosi agencija FENA

“Mi smo postali bitni svima” – rekao je Čavka aludirajući na činjenicu da bi glasovi poslanika Koalicije “Domovina” mogli biti presudni prilikom glasanja.

Nezvanično, ministar Petar Đokić zatražio je obraćanje narodnim poslanicima u trajanju od 40 minuta, a prijavljeno je još izlaganja narodnih poslanika.


Podsjetimo kako se od jučer raspravlja u Narodnoj skupštini RS o odluci Vlade RS o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“.

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče tu tačku dnevnog reda, ali iz vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u “Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

“Israeli investment group“ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Još uvijek se ne može pretpostaviti kako će se odvijati glasanje u skupštini. Za prodaju i Odluku Vlade glasaće sigurno poslanici iz reda SNSD-a i SP-a dok će protiv biti klubovi poslanika DNS-a, NDP-a, PDP-a te SDS-a.

Svi ostali su pod znakom velikog pitanja.

Podsjetimo kako je PDP zatražio pojedinačno glasanje kako bi javnost imala uvid u to kako je glasao svaki poslanik imenom i prezimenom.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close