Balkanski paradoksi: Prosječna plata 400 eura, a ljetuju na Maldivima i Tajlandu

Posljednjih godina sve veći broj građana zemalja zapadnog Balkana svoje godišnje odmore provode na vrlo luksuznim i egzotičnim svjetskim odredištima, uprkos činjenici da su prosječna mjesečna primanja u regiji oko 400 eura i da se u pojedenim zemljama stopa nezaposlenosti kreće i do 40 posto.

(Anadolija)

Naime, novinari agencije Anadolija su istraživanjem došli do iznenađujućih podataka poput onog da od 10 do 20 posto svih građana koji se odlučuju da putuju van zemlje biraju luksuzne egzotične svjetske destinacije čiji aranžamani nerijetko koštaju i do 4.000 eura!

Ove činjenice, primjećuju sociolozi, upućuju na sve prisutniji trend nestajanja srednje klase u ovom dijelu svijeta te da je sve više ekstra bogatih, koji mogu da plate skupa putovanja, kao i ekstra siromašnih građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Od Dubaija do Kine

Predstavnica poznate turističke agencije iz Sarajeva kazala je za Anadoliju da i kod njih postoji značajna zainteresiranost za egzotične destinacije, od Dubaija pa do Kube.

“Postoji interes za tim egzotičnim i udaljenima mjestima, i obično se u tim slučajevima radi o grupicama putnika jer su cijene za takve destinacije malo skuplje u poređenju s ostalim ponudama. Posljednjih godina raste interes bh. građana za ovim udaljenim mjestima. Mogu kazati sa potražnja za egzotične destinacije čini 20 posto potražnje u našoj agenciji”, kazala je predstavnica sarajevske agencije.

Prema njenim riječima, među egzotičnim destinacijama koje biraju građani BiH su Maldivi, Kuba, Tajland, New York, Meksiko, Dubai.

Čak postoji interes bh. građana i za tropski otok Bali, poznatiji kao otok bogova i demona, odnosno raj i pakao na zemlji, smješten na prijelazu iz Indijskog u Tihi okean.

“U posljednje vrijeme Iran je postao popularan i zanimljiv, a aranžman od devet dana u toj zemlji košta 1.700 KM sa svim taksama”, tvrde iz sarajevske agencije.

Ipak, napominju da se još uvijek najveći broj bh. građana opredjeljuje za Neum, Hrvatsku i Tursku gdje im je za solidan provod potrebno od 800 do 2.500 KM.

Egzotične destinacije

Predstavnik turističke agencije iz Crne Gore za agenciju Anadolija je istakao da se građani te zemlje posljednjih godina, također, sve više opredjeljuju za egzotične destinacije kao što su Dubai, Dominikanska Republika, Tajland, Indija i Kuba.

“Našim klijentima u posljednje vrijeme Kuba je postala vrlo privlačna i interesantna kao i putovanje u Južnu Ameriku. Od ukupne potražnje naših klijenata oko 5 do 10 posto se odnosi na egzotične destinacije”, kazali su iz ove agencije.

Tvrde da se značajan broj građana Crne Gore opredjeljuje i za najskuplje ponude u toj agenciji, put oko svijeta u trajanju od 25 do 30 dana, koja košta oko 4.000 eura, kao i za turu po Južnoj Americi koja košta oko 4.000 eura po osobi.

“Proteklih godina, a posebno od 2006. do 2007. godine, u Crnoj Gori je značajno porastao interes za egzotične i udaljene destinacije. I pored ekonomske krize koja je pogodila i građane u Crnoj Gori, ljudi i dalje biraju egzotična mjesta za odmor”, ističu u ovoj turističkoj agenciji u Podgorici.

Turističke agencije iz Srbije bilježe kako se građani te zemlje nerijetko odlučuju za egzotične destinacije kao što su Dubai, Maldivi, Šri Lanka, Indija, Tajland, Dominkanska Republika, Kuba, Bali, Mauricijus i Vijetnam.

“Posljednjih godina sve je veća potražnja za egzotičnim destinacijama. Kod nas se od egzotičnih mjesta najviše traže Dubai i Tajland. Od ukupne potražnje naših klijenata oko 10 posto se odnosi na egzotične svjetske destinacije”, tvrde u beogradskoj turističkoj agenciji.

Iz ove agencije napominju da se kod njih u posljednje vrijeme srbijanski građani sve više raspituju za Maldive gdje aranžman po jednoj osobi košta oko 1.500 eura.

Također, prema riječima predstavnice poznate turističke agencije iz Zagreba, i u novoj članici Evropske unije (EU) postoji značajna zainteresiranost hrvatskih građana za egzotična i udaljena odredišta  u raznim dijelovima svijeta.

U ovoj agenciji građani Hrvatske najviše se interesiraju za Kubu, Dominkansku Republiku, Karibe, Afriku, Keniju, Mauricijus, Tajland i Maroko.

“Kod nas se od tih egzotičnih mjesta najviše traži Tajland. Od ukupne potražnje naših klijenata oko 5 do 10 posto se odnosi na egzotične destinacije”, izjavljuju u ovoj agenciji.

Dodaju da su u Hvratskoj pojedini građani zainteresirani i za Mauricijus, ostrvska država u jugozapadnom Indijskom okeanu, gdje aranžman po osobi košta oko 3.000 do 4.000 eura.

Za građane Kosova Turska najpraktičnija

Turističke agencije sa Kosova putovanja na egzotične svjetske destinacije organiziraju uglavnom na individualni zahtjev klijenata.

“To je najviše zbog velike udaljenosti, neophodnih viza za putovanja ili potpune nemogućnosti putovanja s kosovskim dokumentima. Za Tajland i Kubu mogu da se osigurati vize svim zainteresiranima”, rekao je predstavnik jedne turističke agencije u Prištini.

Ističe da su najskuplje destinacije koje se nude stanovnicima Kosova, Tajland i Maldivi i koštaju od 1.800 do 2.500 eura, u zavisnosti od hotela i dužine vremena koje će se provesti na putu.

Prema riječima turističkih radnika iz Prištine, između dva i pet posto građana Kosova želi ići na egzotična mjesta.

“Uglavnom se traže egzotična mjesta za specijalne prilike poput medenog mjeseca. Turska je najtraženija jer je najbliža, najjeftinija i najpraktičnija za građane Kosova”, poručuju iz ove agencije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close