Balkan ostaje u ekonomskoj krizi, svi se vrtimo u začaranom krugu siromaštva

Prof. dr. Ljubo Jurčić, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, svojevremeno kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za premijera Hrvatske, kaže da ”nema izlaska iz krize”.

”Hrvatska nažalost zasad ima bezidejnu vladu. Ona mora dobiti vladu koja može da nađe izlaz iz ove situacije ili joj i dalje predstoji kriza. Bosna i Hercegovina nema nikakvu politiku i bavi se sama sa sobom. Crna Gora posluje kao jedno poduzeće, pa nema ekonomske politike u tom smislu. No, zbog svoje veličine i nekog pristupa, Crna Gora statistički može izaći iz krize”, analizira Jurčić za Anadolu Agency, te dodaje:

”Srbija po svojim potezima koje vuče, također, može izaći iz krize, ali ima ogromne utege u apsolutnom i relativnom iznosu, odnosno ekonomske i političke terete. Pored Kosova, tu je i problem deficita.  Pitanje je da li će ih taj deficit prije potopiti nego će se ekonomski dići, iako se ekonomski zaista dižu. Imaju relativno aktivnu politiku izlaska iz krize”.

Dodaje kako je ”Kosovo je Amerika” i da će oni ”održavati Kosovo kao svoju tačku”.

”Makedonija je, također, u začaranom krugu siromaštva i nema velikih izgleda. Okruženje joj je dosta loše. To su Grčka, Albanija, Bugarska, Srbija. Hrvatska ima bolje okruženje Zapadne Evrope, ali je došla do nivoa kada joj, da bi se penjala u ekonomskom smislu, treba aktivna ekonomska politika koje nema”, rekao je Jurčić.

Dr. Ljubomir Madžar, ekonomski analitičar iz Srbije kaže da ”ne vidi brz izlazak regiona iz krize”.

”Ne vidim to i pored toga što se u Zapadnoj Evropi daju primijetiti neki znaci oporavka, vrlo diskretni, nipošto definitivni i sigurni. Ali, to što se u Zapadnoj Evropi da nazreti kao izvjesna nada i mogućnost, to kod nas ovdje još uvjek ne može da se zapazi. Prema tome, zlu se nadaj, dobra biti neće, barem u doglednoj budućnosti”, zaključuje Madžar.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close