BiHPolitika

Bajtal: Sa ZAVNOBiH-om smo bili Evropa prije Evrope

“ZAVNOBiH živi tamo gdje će njegovi poricatelji morati da nas odvedu, a to je EU. S njim, sa ZAVNOBiH-om smo bili Evropa prije Evrope”, kazao je sociolog i autor Esad Bajtal povodom svečane Akademije povodom obilježavanja 74. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u organizaciji SABNOR-a u KS i SABNOR-a u BiH.

Bajtal koji je govorio o “svevremenskim vrijednostima ZAVNOBiH-a” je kazao da ZAVNOBiH ne pripada povijesti, nego ona njemu.

ZAVNOBiH ne pripada povijesti, nego povijest pripada njemu. ZAVNOBiH nije prošao i nije mrtav na žalost svih onih koji misle ili lažu da je to tako, samo je nasilno krvlju zbačen sa bh. scene. Pokošen kao trava, ali pokošena trava uvijek iznova raste i naraste“, kazao je Bajtal i nastavio:

ZAVNOBiH živi tamo gdje će njegovi poricatelji morati da nas odvedu, a to je EU. S njim, sa ZAVNOBiH-om smo bili Evropa prije Evrope. Živjeli smo na način na koji današnja Evropa pokušava da se organizuje. Otuda stiže paradoks negiranja ZAVNOBiH-a, njegovih tekovina, rušenjem spomenika i slavljenjem zločinaca, a to su samo jalovi pokušaj brisanja ZAVNOBiH-a“, kazao je Bajtal.

Bajtal je kazao da se u logiku ZAVNOBiH-a vlastodršci u BiH zaklinju, a izbjegavaju je.

Njemu se opire emancipatorska logika ZAVNOBiH-a u koju se vlastodršci zaklinju, a izbjegavaju. U EU ih čeka ono što su ovdje krvavo rušili, razbijali i palili sve do danas, ali uzalud. U EU ih čeka pravna država i građani, a ne etno podanici. Čekaju ih ljudska prava umjesto samovolje“.

“Njihovo krvavo i nasilno rušenje svih principa devedesetih godina Evropa je mirno gledala i upravo u tom paradoksalnom momentu leži neizbježnost pobjede ZAVNOBiH-a, odnosno pobjede emancipatorskog potencijala ZAVNOBiH-a kao svevremenog sistema vrijednosti na kojima Evropa niče i raste”, poručio je Esad Bajtal.

 

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close