Bajramović: U konačnici sindikat je izbačen iz pregovora o Zakonu uradu

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH smatra da Vlada i Udruženje poslodavaca FBiH ne poštuju sindikat kao socijalnog partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) za teritoriju FBiH u razgovorima o tekstu zakonu o radu te najavljuju prosvjede pred zgradom Parlamenta u vrijeme kad taj zakon bude na dnevnom redu.

Predsjednik Sindikata Ismet Bajramović kazao je danas na izvanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu da tjednima traju pokušaji da se različitim pritiscima na sindikat predstavnici radnika privole da pristanu na zakon o radu kojim će se umanjiti prava onih koje predstavljaju.

”Iako su pregovori bili na ivici nemogućeg, pod pritiskom, čitavo vrijeme mi smo sudjelovali u njima. U finišu, Sindikat je izbačen iz pregovora o zakonu o radu. Htjeli smo pregovarati, ali oni hoće preko koljena da maltene za mjesec dana usvoje zakon, to je nedopustivo. Ovo je najbitniji zakon u zakonodavnoj praksi’, kazao je on.

Precizirao je da je nastavak sjednice ESV FBiH zakazan za kasnije danas bez obzira na to što je, kako je kazao, taj sindikat blagovremeno obavijestio ostale partnere u tom vijeću (Vlada FBiH i Udruženje poslodavaca) da većina njihove delegacije neće moći nazočiti toj sjednici i zatražila njeno odgađanje za 28. srpanj.

”Zakazali su sjednicu za danas u 17 sati, bez obzira bili mi ili ne. Vlada i poslodavci će proći još jednom tekst i završiti tako što će više odgovarati poslodavcima nego sindikatu ili radnicima. Bez obzira na to, moramo pratiti zakon kroz parlament i zato naše članstvo mora biti pred Parlamentom”, kaže on.

Dodaje da je zakon o radu krucijalni, da se svi ostali zakoni naslanjaju na taj zakon i odnosi se na sve radnike u BiH, ne samo na članove sindikata.

Bajramović je kazao da će Međunarodnu konfederaciju sindikata obavijestiti o, kako je kazao, potezima partnera u socijalnom dijalogu.

Smatra da bi novi zakon o radu donio smanjenje prava radnika i plaća, lakše otpuštanje radnika te time doveo u pitanje kolektivni ugovor za koji kaže da je osnova pravnog sustava u radnim odnosima.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close