BiHPolitika

Bajramović: Teško je animirati ljude za 1. maj zbog produženog vikenda

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) održao je proširenu sjednicu Glavnog odbora.

Na sjednici je usvojen proglas kojim se, između ostalog, traži da zakon o štrajku zaštiti pravo radnika i sindikata.

Sjednici su prisustvovali članovi organa i tijela Saveza samostalnih sindikata BiH i granskih sindikata-članica SSSBiH, te zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Scherrer.

Zadaci

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović kazao je nakon proširene sjednice da su danas usvojili proglas. Prema njegovim riječima, današnja sjednica je dobila prefiks i protestna.

Bajramović je istakao da je proglasom obuhvaćena problematika od produženja opštih kolektivnih ugovora, potpisivanja granskih ugovora i donošenje zakona koji nisu na štetu radnika.

To su zakon o doprinosu, zakon o porezu na dohodak, zakon o štrajku, zakon o stečaju, zakon o povezivanju staža, ali i zakon o sigurnosti na radu.

“Ispred sebe imamo najmanje sedam zadataka koji su izuzetno složeni i imamo glavni zadatak, a to su kolektivni ugovori”, poručio je Bajramović.

Usvojenim proglasom traže da zakon o štrajku zaštiti pravo radnika i sindikata da se koristi oruđem koje im je propisano međunarodnim konvencijama.

“Radnici nikada nisu i neće stupiti u štrajk s ciljem da se uništava imovina i nanose gubici poslodavcima već isključivo i jedino da bi se ispoštavala njihova, zakonom i ugovorima zagarantovana prava”, navedeno je u danas usvojenom proglasu.

Proglasom traže i da se usklade prijedlozi zakona o doprinosima i porezima te da se pojačaju inspekcijske kontrole pa da se na taj način “ispune rupe u budžetima”.

Zamjenik Generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Scherrer poručio je danas da su oni “prije dva mjeseca na nivou Evrope pokrenuli kampanju za povećanje plate”.

“Naš cilj je da u svakom dijelu Evrope radnici dobiju dovoljna primanja za njihov život. Sada je vrijeme da se radnici oporave i zato pozivamo na fer i pravedne politike širom Evrope kada je riječ o isplaćivanju plata. I ovdje, pozivam vas da pokažete svoju solidarnost i uključite se u ovu kampanju”, izjavio je Scherrer.

Socijalna zaštita

Istakao je da je Evropi potreban ekonomski oporavak. Scherrer je podsjetio da su do sada primjenjivani različiti recepti kada su radnici u pitanju, ali njihov položaj je bivao sve gori.

“Ono što tražimo je socijalna zaštita za sve radnike, fer način raspodjele unutar Evrope. Ono čemu smo do sada svjedočili su različiti pokušaji da se uvođenjem doprinosa, povećavanjem stope doprinosa iz džepa radnika naplaćuju troškovi”, rekao je Scherrer.

Naglasio je da je u nekim zemljama stopa nezaposlenosti na tolikom nivou da je neprihvatljiva.

sindikalci-press-sgb-(5).jpg - Bajramović: Teško je animirati ljude za 1. maj zbog produženog vikenda Foto: Senad GUBELIĆ

Dok su danas u većem dijelu regije i svijeta organizovani protesti radnika, to u BiH nije slučaj.

Bajramović je poručio da je u BiH danas teško animirati ljude jer je u pitanju produženi vikend.

“Nažalost, 1. maj ove godine pada u sredini produženog vikenda. Tako da nemamo prisutnih ljudi, građana. Teško je animirati ljude za 1. maj”, ispričao je Bajramović.

 

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close