“Bajramluk” od 200 KM SDP-ovog Načelnika

Uposlenicima u Federaciji BiH u narednih šest mjeseci bit će odbijano jedan posto od plate u korist fonda za oporavljanje od poplava. Kako je Žurnal i ranije pisao, tokom usvajanja Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom u Parlamentu Federacije došlo je do greške. Mogućnost da ne odvajaju jedan posto od plate ostavljena je samo državnim službenicima ali ne i uposlenicima privatnih firmi. U Parlamentu nam je potvrđeno da se radi na ispravljanju ove greške.

(Piše: Branka Mrkić Radević)

U isto vrijeme, regresi, naknade i “bajramluci” u javnim institucijama svih nivoa isplaćuju se neometano. Uposlenici u nekim općinama tako dobijaju svoje redovne naknade za vjerske praznike. U sarajevskoj Općini centar na čelu sa SDP-ovim načelnikom Dževadom Bećirevićem, svaki uposlenik dobio je po 200 KM po ovom osnovu.

U Kantonu Sarajevo se priprema isplata regresa, što do završetka ovog teksta, nisu i službeno potvrdili iz ureda privremenog premijera Muhameda Kozadre.

Na državnom nivou također nema zime – regresa će biti:

Ministarstvo finansija i trezora predlagalo je da se ove godine regres za službenike državnih institucija uplati za pogođene poplavama ali taj prijedlog nije prošao na Vijeću ministara – kažu u Ministarstvu finansija i trezora. Oni čiji je platni koeficijent do 4 dobit će 300 KM, a oni iznad četiri – 1 KM.

Iz Ministarstva navode kako se izmijenjenim Zakonom o budžetu za 2014. godinu uštedjelo 7,1 milion KM, što je namijenjeno poplavljenim područjima.

Donesena je Odluka kojom se jednodnevna zarada uposlenika institucija BiH odvaja za ugrožene ali je, prema pisanju medija, od 22 hiljade službenika čak devet hiljada odbilo dati svoju dnevnicu.

Kako podijeliti novac

Vijeće ministara donijelo je odluku da će sredstva u iznosu nešto višem od 10 miliona KM, koja su do sada prikupljena biti raspoređena u iznosu od po 49 posto za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dok je dva posto namijenjeno Distriktu Brčko.
Republika Srpska, Federacija BiH i Distrikt Brčko dužni su da ova sredstva doznače kantonima i općinama u skladu sa procijenjenim štetama i potrebama prezentiranim na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu te da o utrošku sredstava podnesu izvještaj Vijeću ministara BiH.

Na sjednici su ministri zaključili kako podržavaju princip transparentne, odgovorne i učinkovite implementacije finansijskih sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji, te će od svih učesnika u procesu oporavka i obnove tražiti maksimalno uvažavanje ovih principa.

Interesorna radna skupina Vijeća ministara zadužena je za pripremu prijedloga kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, koja je pozvana da uloži dodatne napore kako bi se okončala aktivnost na izradi prijedloga kriterija, a nosilac aktivnosti je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, isto ono čiji se članovi komisija godinama terete za nelegalnu raspodjelu povratničkog novca.

Mnogi su zbog dosadašnje prakse prilično skeptični da li će novac stići do onih kojima je i najpotrebniji. Da je bojazan opravdana svjedoči i jedan od komentara na brojne tekstove Žurnala o raspodjeli novca za ugrožene:

Zovem se G. S. (puno ime i prezime napisano u komentaru, op. aut.) iz Doboja (Pridjel gornji) i ja a sam u prethodnoj poplavi pretrpio totalnu štetu na spratu kuće u kojoj sam živio (unutra je nivo vode bio 210 cm) i vjerujte žao mi je svih ljudi koji su kao i ja poplavljeni ili oštećeni klizištem…. Ali poenta je da ništa od tih para što se odbija ljudima nedolazi u prave ruke. Konkretno mogu da kažem da nisam dobio ni jednu marku za ova dva mjeseca niti bilo kakvu pomoć od države “NAGLAŠAVAM OD DRŽAVE” i pitaj BOGA gdje te pare završavaju….. poenta je da ako neko hoće istinski da pomogne neka dođe u ugroženo mjesto i lično uruči pomoć a sve ovo što ide preko nekakvih “Državnih fondova” ja neznam gdje te pare zavrsavaju…..”

(zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close