-TopSLIDEPolitikaSvijet

Bajden: Nisam rekao da ćemo podržati Izrael u slučaju napada Hezbolaha

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) negira da je Izraelu dao do znanja da će se američka vojska pridružiti ako Hezbolah otvori novu frontu u Izraelu.

Bajdenova administracija privatno je pozivala Izrael da ne pokreće vojnu kampanju protiv Hezbolaha, dok Vašington radi na tome da spriječi širenje trenutnog rata izvan Gaze, izjavila su u srijedu za” The Times of Israel” dva zvaničnika upoznata s tim pitanjem.

Zabrinutost SAD

Napadi libanske grupe i činjenica da Izrael nije uspio predvidjeti napad Hamasa iz Gaze doveli su do intenziviranja rasprava o tome mora li Izrael biti taj koji će pokrenuti bitku protiv Hezbolaha kako bi zadržao prednost.

Takvi razgovori bili su razlog za zabrinutost SAD, koje su privatno i javno upozoravale Hezbolah i Iran da ne započinju rat na sjevernoj fronti Izraela.

SAD je upozorio Izrael da bude oprezan u svojim vojnim odgovorima na vatru Hezbolaha, objašnjavajući da bi pogreška IDF-a u Libanu mogla izazvati mnogo veći rat, dodali su zvaničnici.

Obraćajući se novinarima u srijedu nakon svoje kratke posjete solidarnosti Izraelu, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kazao je da “nikada nije rečeno” da će se SAD pridružiti u slučaju sukoba s Hezbolahom.

“Nacionalni sigurnosni interesi”

– Ovo nije istina, to nikada nije rečeno – odgovorio je Bajden.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) dodao je novinarima da ne postoji “nikakva namjera da se američke čizme stave na zemlju u borbi”, ali da SAD ima svoje “nacionalne sigurnosne interese” i “mi ćemo ih zaštititi ako bude potrebno”.

Kirbi je rekao da su dvije udarne grupe nosača aviona koje je Pentagon prošle sedmice poslao u istočni Mediteran trebale “odvratiti” izraelske i američke protivnike u regiji “od poduzimanja akcije”.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close