Babacan: Kako smo stvorili moćnu Tursku

Zamjenik premijera Turske Ali Babacan govorio je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu o ekonomskom modelu Turske koji je ovu zemlju doveo u red najbrže rastućih ekonomija svijeta, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Naglasio je da je turski ekonomski model utemeljen na povećanju pouzdanja u tržište.

“Umjesto povećanja javne potrošnje, mi smo se orijentirali na povećanje pouzdanja u tržište. Naš napredak se temelji na snažnom i dinamičnom privatnom sektoru i poticajima za ekonomska ulaganja”, istakao je Babacan.

Napomenuo je kako su se u Turskoj od početka globalne ekonomske krize fokusirali na isticanje riječi “pouzdanost”.

“Tako smo kao prioritet postavili povećanje pouzdanosti potrošača, jačanje privatnog sektora i povećanje pouzdanosti u banke”, istakao je Babacan, prenosi reporter AA.

Smatra da svaka država koja se danas suočava sa ekonomskom krizom treba da izbjegava povećanje javnog duga.

“Ako postoji problem zaduženja onda veća javna potrošnja nijepravo riješenje. Dodatnom potrošnjom će se samo svoriti još veća neizvjesnost na tržištu”, tvrdi Babacan.

Napominje da je Turska pokrenula velike infrastrukturne porjekte posljednjih nekoliko godina što joj je omogućilo da se odlično nosi s globalnom ekonomskom prijetnjom.

“Posljednje tri godine ekonomskog rasta privatni sektor je odigrao ključnu ulogu u Turskoj i vodili smo se modelom pokretanja velikih infrastrukturnih projekata. Također, naša ekonomija je snažna zbog značajnih poreznih olakšica i politike stručnog usavršavanja nezaposlenih”, naglasio je Babacan.

Podsjetio je da je Turska zemlja koja je najbrže smanjila nezaposlenost i stvorila 4,6 miliona novih radnih mjesta od početka globalne ekonomske krize.

Na panelu pod nazivom “Ekonomski krah i opasnosti” na kojem se govorilo o potrebnim mjerama protiv nezaposlenosti u svijetu, osim zamjenika premijera Turske učestvovali su i predsjednik Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Ryder, predsjednik Islanda Olafur Raghur Grimsson, premijer Malezije Necib Abdulrezzak i kineski intelektualac Li Daokui.
(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close