LifestyleModa i ljepota

Azra Patković prva i jedina djevojka iz BiH u najvećoj modnoj agenciji na svijetu

AZRA PATKOVIĆ PRVA I JEDINADJEVOJKA IZ BiH KOJA RADI ZA NAJPRESTIŽNIJU I NAJVEĆU MODNU AGENCIJU NA SVIJETU– IMG WORDLWIDE

PRIDRUŽILA SE NAJVEĆIM IKONAMA USVIJETU MODE ALESSANDRA AMBROSIO, HAILEY BIEBER, GIGI HADID, GISELE BUNDCHEN,LILY ALDRIDGE, ALEK WEK, BARBARA PALVIN, HALIMA ADEN ITD.

Mlada manekenka Azra Patković (18) iz Travnika je ispunilaživot snovima koji su daleko nadmašili tinejdžersko doba.

Kako nam je otkrila, u školu manekena sa svojomprijateljicom je krenula sa svega 13 godina iz radoznalosti i zabave. Svojeprve „modne“ korake napravila je sa agencijom Abc Models Mgmt International,koja je 2015. godine dobila međunarodno priznanje za najbolju modnu agenciju uBiH i Istočnoj Evropi i koja ima svoja predstavništva u Sarajevu, Zagrebu,Beogradu, Podgorici i Beču.

Sredinom avgusta, na poziv gđe. Stele Zubak J., u Sarajevosu stigli predstavnici najprestižnije modne agencije IMG Paris, gdje su održalikasting. Tom prilikom, Azra Patković je dobila svoju šansu za nastavak modelingkarijere u IMG worldwide, što je uvijek željela. Naša se Azra pridružila modnimikonama Alessandra Ambrosio, Hailey Bieber, Gigi Hadid, Bella Hadid, GiseleBundchen, Lily Aldridge, Alek Wek, Barbara Palvin, Halima Aden itd.

Tako mašta postaje stvarnost, jer danas Azra hrabro gazidomaćim i stranim modnim pistama, a njena ljepota i profinjenost očarala jenajveće modne magove današnjice. Radila je kampanju za “Nike”,dizajnera Krisitijana Pelizarija (Christian Pellizzari), kao i kampanju za“Pinko”, italijanski “Deichman”, “Moncler”,“Lazzari” te sarađivala s italijanskim časopisom “Grazia”.S francuskim DJ-om Kungsom odradila je zanimljiv videoshooting koji je emitiranna jednom od većih festivala u Americi.  

Gdje je sada Azra i koji su njeni dalji planovi, pročitajteu nastavku.

 • Šta siimala na umu kada si, sa svega trinaest godina, ušla u svijet modelinga?

Porodični prijatelji i ljudi u mojoj okolini, uvijek susmatrali da imam potencijal, te da bih se mogla početi baviti ovim poslom. Iztoga se probudila moja mašta i želja da postanem upravo ono što sam danas.Osjećaj za poziranjem javljao mi se od malena, a prvu priliku da to pokažem ujavnosti sam dobila kada sam imala 13 godina, kada sam se priključila modnojakademiji, ne sluteći kakve me prilike čekaju dalje..

 • Imala si priliku učiti o modelingu iradu na ovom polju od najbolje agencije u BiH i Istočnoj Evropi. Koji je, potebi, najbolji savjet koji si dobila od Abc Models agencije?

Najboljisavjet koji sam dobila od moje matične agencije jeste upravo taj da školuuvijek postavim na prvo mjesto i da je to ono što je najvažnije. Naravno,naučili su me i važnosti poštivanja svih pravila i discipline u ovom poslu.

 • Da li sesjećaš svog prvog angažmana i revije?

Mojaprva revija bila je kada sam imala 13 godina, održavala se u mom gradu podorganizacijom modne akademije. Bilo je to moje prvo nezaboravno iskustvo,propraćeno tremom.

 • Koji sunajznačajniji događaji, revije, na kojima si učestvovala tokom ovih godinudana? Nešto što je na tebe ostavilo poseban utisak.

Umojoj domovini, jedan od najznačajnijih događaja jeste upravo 42.NIVEA BHFASHION WEEK SARAJEVO na kojem sam imala priliku biti zaštitno lice, dok su zavrijeme mog angažmana u inostranstvu najvažniji događaji bili revija poznatogitalijanskog brenda GCDS u Milanu i, naslovna strana poznatog magazina WISH uSydneyu, Australija.  

 • Da liviše uživaš na pisti ili pred objektivom?

Ijedno i drugo ima svoju posebnu čar, pa tako da sa velikim zadovoljstvom ipoziram i učestvujem na revijama.

 • Nedavnosi u Australiji uradila zanimljive fotografije. Možeš li nam reći nešto više otome?

Sobzirom da sam prije par mjeseci potpisala ugovor sa najvećom modnom agencijomna svijetu, IMG Models, moje prvo odredište pod njihovim krilima bilo je uSydneyu. U Sydneyu sam imala priliku sarađivati sa mnogim brendovima, a na tesaradnje sam jako ponosna. Neke od njih su: časopisi Marie Claire i Grazia,Cue, Le Specs, Zimmermann, Suboo, Rachel Gilbert, David Jones, Kookai, tenaslovnica za poznati magazin Wish.

 • Postojili nešto što ti iz Bosne iHercegovine nedostaje?

Naravno,najviše mi nedostaju moja porodica i prijatelji, samim tim i naš vedar bosanskiduh. Moram spomenuti da mi nedostaje i naša bosanska kuhinja.  

 • U čijimmodelima si se najbolje osjećala, a čije bi voljela da prošetaš?

Biloih je mnogo. Izdvojila bih Zimmermann i Aigner. Ne postoji neki određeni kojibih voljela da prošetam.

 • Tvojaprofesija nameće brz tempo života i stalna putovanja. I pored toga, stižeš dase posvetiš i  svom obrazovanju. Koliko je teško uskladiti studije samodelingom?

Smatramda je uz dobru organizaciju i volju sve jednostavno. “Sve se može kad sehoće”. 

 • Možeš linam otkriti koji su tvoji dalji planovi – privatni, poslovni?

Mojposlovni put se nastavlja dalje te sljedeće angažmane i destinacije planiramo uParizu i Barceloni, gdje sam potpisala ugovor sa najpoznatijom španjolskommodnom agencijom, Uno Models.

 • Šta biporučila devojkama koje žele da krenu tvojim stopama?

Svim djevojkama koje žele da se bave bilo kojim poslom, a ne samo modelingom, poručila bih da budu uporne, istrajne i odvažne svom cilju i, naravno, da nikada ne odustaju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close