PolitikaSvijet

Avaz.ba – Izvještaj State departmenta: Korupcija najveći problem BiH, javni servisi popuštaju političkim pritiscima

Stanje ljudskih prava i sloboda u svijetu

Avaz.ba donosi izvještaj State departmenta: Korupcija najveći problem BiH, javni servisi popuštaju političkim pritiscima 

Korupcija u vlasti još je najveći problem Bosne i Hercegovine, što doprinosi nastavku političke i ekonomske stagnacije. BiH ima zakone, ali ih vlasti ne provode niti problem korupcije shvataju ozbiljno. Navodi se to u iscrpnom izvještaju američkog State departmenta o Stanju ljudskih prava i sloboda u svijetu, a koji potpisuje novi državni sekretar Rex Tillerson.

Izvještaj je napisan na 32 strane sa sedam poglavlja u kojima se detaljno analizira stanje u pogledu ljudskih prava, slobaode govora i medija, ali i ostalih važnih segmenata demokratskih država.

Uvjeti u zatvorima nekad i po život opasni

U prvom dijelu izvještaja koji se tiče poštivanja integriteta osobe, navodi se da su zabilježena prekoračenja sile policajaca prema građanima u Sarajevu, Trebinju, Banja Luci, Bijeljini. Navodi se da se pod tim podrazumjeva da su policajaci šamarli, udarali, produžavali stresne situacije.

Također, navodi se da je zabilježno fizičko maltretiranje u zatvoru u Mostaru i to od strane uposlenika. Tako se navodi šokantan slučaj, u kojem je zatvorski čuvar jednog od zatvorenika na grub način svezao te ga ostavio u samog u posebnu ćeliju bez hrane i sanitarnih pomagala. Tu je, prema izvještaju proveo dva dana.

Što se tiče uslove u bh. zatvorima, kako se navodi, uglavnom su nezadovoljavajući pa čak i po život opasni. Zatim, zatvori su pretrpani, gdje čak četiri zatvorenika dijele osam kvadratnih metara prostora. Osim toga, navodi se, da su zabilježeni slučajevi da zatvorenici u ćelijama dnevno provedu 22 sata. Također, kao jedan od problema ističe se zatvorsko nasilje.

Javni servisi pod političkim pritiskom

U izvještaju State departmenta važan dio posvećen je i slobodi medija. Kako se navodi bh. zakoni garantuju svim medijima slobodu, međutim i dalje se bilježe razni napadi na novinare.

Poseban dio izveštaja posvećen je i javnim servisima. Kako se ističe, tri javna servisa suočeni su s finansijskom nestabilnošću, a upravo zbog toga je, kako se navodi, BHRT kao servis čije je program ocijenjen kao najneutraliniji saopćio da 30. maja prestaje s emitiranjem signala.

Što se tiče dva entitetska servisa, navodi se kako su i oni u lošoj finansijskoj situaciji te da su oslabljeni i popuštaju političkim pritiscima. Navodi se da Vlada RS u potpunosti kontrolira RTRS te ga koristi kao svog glasnogovornika, dok FTV pokušava da pokaže političku nepristrasnost.

U ovom poglavlju nabrojani su i mnogobrojni napadi na novinare.

U dijelu koji se tiče internet sloboda, navode se dva primjera u kojima su građani napisali komentare na društvenoj mreži Facebook i zbog toga uhapšeni.

U prvom slučaju radi se o Sanelu Menzilu koji je na Facebooku prokomentarao napad na policijsku stanicu u Zvorniku, dok su drugom radi o Adisu Kusmiću iz Banja Luke koji je završio u zatvoru jer je napisao negativan komentar o predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Korupcija i vlast

U izvještaju je posvećeno poglavlje i korupciji. Kako se isitiče, bh. zakoni propisuju kazne za koruptivno djelovanje državnih službenika, ali vlasti ove zakone ne provode učinkovito niti problem javne korupcije shvataju ozbiljno.

“Dužnosnici često učestvuju u koruptivnim djelima nekažnjeno, a korupcija je raširena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama”.

U ovom djelu se govori i o finansijskim izvještajima političara. Kako se navodi, političari ne objavljuju u potpunosti svoje finansijske kartone s obzirom na navodi sukob sa zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Kompletan izvještaj State departmenta možete pročitati na ovom linku.

Autor: K. KEŠMER – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close