Austrijski mediji: Vučićeva ‘šminka’ je spala!

‘Bio je to jedan od najspektakularnijih preobražaja od apostola Pavla’, navodi bečki dnevnik i dodaje da je Aleksandar Vučić 2008. napustio Srpsku radikalnu stranku u kojoj je bio agresivni saradnik Vojislava Šešelja, optuženog u Hagu za ratne zločine.

(dnevno.rs)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je okružen neprijateljima, ali Srbiji niko ne postavlja ulitimatum, navodi se u komentaru austrijskog dnevnika Prese (Die Presse) povodom kritika koje je na račun predstavnika OEBS-a u Beogradu uputio predsednik srpske vlade.

Bečki dnevnik podseća da je Aleksandar Vučić 2008. napustio Srpsku radikalnu stranku u kojoj je bio agresivni saradnik Vojislava Šešelja, optuženog u Hagu za ratne zločine.

„Postao je naoko za sporazume sposoban, predusretljiv proevropejac koji teškim radom svoju zemlju želi da uvede u Evropsku uniju (EU). Svoje nekadašnje zablude je priznao i pre skoka u sedište srpske vlade u aprilu bio je bukvalno zatrpan preuranjenim pohvalama”, piše Prese.

List ocenjuje da je sada pak „najednom šminka spala” i da je pri tome bilo dovoljno to što je OEBS izrazio zabrinutost za stanje slobode štampe u Srbiji.

„Vučić je najpre zatražio izvinjenje OEBS-a, u međuvremenu organizaciji prebacuje ‘laži’ i govori o međunarodnoj zaveri, pri čemu je on u zemlji na meti kritike i zbog drugih stvari”, piše Prese.

List ocenjuje da „Vučić u svojoj prenaglašenoj reakciji sebe, Srbe i državu, izgleda, vidi kao jedno” i poručuje da je reč o „maloj državi, koja se, međutim, neće povinovati pritisku”.

„Gospodine premijeru, ne živimo u 1914. godini. Niko ne postavlja Srbiji ultimatum. Niko ne želi nikakvo zlo Vašoj zemlji, ni ‘srpskom narodu’ koji tako često citirate (ni manjinama, ukoliko ste njih zaboravili), nema međunarodne zavere, naprotiv. Temelji za pristup Vaše zemlje EU su postavljeni. Ne otežavajte nepotrebno Srbiji. Da je sve bila samo fasada, ne želimo da verujemo”, zaključuje bečki Prese.

Vezane vijesti

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close