Susret Merkel-Vučić: Srbija želi graditi dobre odnose sa svojim susjedima

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu se sastala sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i tom prilikom izjavila da Srbija mora završiti pregovarački proces i potrebne reforme, ako želi postati članica Evropske unije (EU), javlja Anadolija.

“Srbija mora proći pregovarački proces kao i sve druge zemlje koje žele postati članice Evropske unije. U tom kontekstu, posebna pažnja se treba posvetiti jačanju pravne države, napretku u vezi s Kosovom kao i jačanjem ekonomskih veza”, rekla je njemačka kancelarka.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, Merkelova je kazala da dvije zemlje imaju dobre odnose, podsjećajući da u Njemačkoj živi oko 400 hiljada državljana Srbije.

Dodala je kako Njemačka želi dodatno ojačati ekonomske i privredne odnose sa Srbijom, potcrtavajući kako je potrebno da Srbija vodi odlučnu borbu protiv korupcije i donese transparentne zakone.

Merkelova je izrazila zadovoljstvo napretkom Srbije u vezi s normalizacijom odnosa s Kosovom.

Također je dodala i to kako vlada Njemačka želi pomoći razvoju i napretku cijele regije Zapadnog Balkana.

Podsjetila je da će se 28. avgusta u Berlinu održati sastanak zemalja Zapadnog Balkana o jačanju odnosa u regionu, a na koji su pozvani predsjednici vlada, ministri vanjskih poslova i ministri privrede zemalja regiona.

“Za jačanje ekonomije i privrede u vašem regionu potrebne su veće investicije i ulaganja u projekte infrastrukture”, istakla je Merkel.

Vučić je nakon sastanka izjavio da Srbija želi dodatno ojačati odnose s Njemačkom, naglasivši da želi da Njemačka još više ulaže u njegovu zemlju.

“Mi želimo biti dio Evrope”, kazao je Vučić, dodajući da je Srbija postala stabilna luka za cijelu regiju Balkana.

Na kraju je jasno poručio kako je Srbija posljednjih godina svima pokazala kako želi graditi dobre odnose sa susjednim zemljama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close