Atletsko SP u Moskvi: Rekordan broj zemalja učesnica, Alić i Mešić predstavljaju BiH

Ruska prijestolnica Moskva će od 10. do 18. augusta biti domaćin 14. atletskog svjetskog prvenstva na kojem će učestvovati rekordnih 206 država.

Za nastupe na stadionu Lužniki prijavljeno je 1.974 sportista, 1.106 atletičara i 868 atletičarki, što je 10 manje u odnosu najbrojnije SP 2009. godine u Berlinu (1984).

Raniji rekordni broju zemalja postavljen je 2003. godine u Parizu, gdje su učestvovale 203 članice Međunarodne  atletske federacije (IAAF), koja trenutno boji 212 članica.

Boje Bosne i Hercegovine na najvećoj svjetskoj smorti atletičara branit će bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić.

Aktualni evropski dvoranski viceprvak iz švedskog Göteborga Hamza Alić, koji je krajem juna osvojio i bronzu na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu, sjajnu formu ove sezone krunisao je ličnim rekordom 20,73 m na Međunarodnom mitingu u Zenici. Ovim rezultatom 34-godišnji član Atletskog kluba Zenica ispunio je A-normu za nastup u Moskvi.

Dvadesetsedmogodišnji član AK Sarajevo Kemal Mešić, koji živi i studira u SAD,  ove sezone osvojio je bronzanu medalju na dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu, a na SP-u će također nastupiti s ispunjenom A-normom. Njegov najbolji rezultat sezone iznosi 20,37 m.

Kvalifikacije u bacanju kugle na SP-u u Moskvi na programu su 15. augusta, a dan kasnije će biti održano finale.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close