Assad je još 2010. SAD-u nudio pomoć za slamanje Islamske države, a oni su mu ovo odgovorili

WIKILEAKS OTKRIVA

Takozvana Islamska država u kratko je vrijeme postala najpoznatija svjetska teroristička organizacija. Prošle je godine u neviđenoj ofenzivi koju javnost, barem na zapadu, uopće nije očekivala, osvojila je ogromne dijelove ratom rastrgane Sirije, ali i velika područja nefunkcionalnog susjednog Iraka, te je do tada malo poznati ISIS proglasio na tome području kalifat

Irak je s velikom mukom, ali i uz veliku pomoć Sjedinjenih Država ISIS uspio spriječiti da dođe čak do Bagdada. Zvjerstva koja je počinila ta džihadistička teroristička organizacija šokirala su svijet, osobito nakon što su ubijeni strani državljani, a ogranci tzv. Islamske države krenuli nicati diljem Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.
U jednoj je takvoj terorističkoj otmici život izgubio i hrvatski državljanin Tomislav Salopek. Terorističke napade u Parizu organizirali su i izveli njezini pripadnici. A svega toga nije moralo biti – Salopek je mogao i dalje biti živ, kao i tisuće drugih, a svijet barem prividno nešto mirniji – Sirija je još 2010. godine, prije početka tzv. Arapskog proljeća ponudila Sjedinjenim Državama suradnju u borbi protiv terrorizma.

Al-Asad nudio pomoć

Naime, kako pokazuju najnoviji dokumenti koje je objavio Wikileaks, u veljači 2010. godine šef sirijskih obaviještajnih službi, general Ali Mamluk nenajavljeno se pojavio na sastanku zamjenika sirijskog ministra vanjskih poslova Faisala al-Mikdada i koordinatora američkog State Departmenta za borbu protiv terorizma, ambasadora Daniela Benjamina. Učinio je to na zahtjev predsjednika Bašara al-Asada.

 

Zapisi sa sastanka koji su objavljeni pokazuju da je Sirija ponudila SAD-u suradnju u borbi protiv islamističkih boraca i terorističkih ćelija koji ulaze u Irak.

 

Mamluk je na sastanku rekao da je sirijski model borbe protiv terorističkih ćelija efikasan jer je sirijski pristup “praktičan, a ne teorijski”.

 

Njihove tajne službe inflitriraju i promatraju terorističke skupine koje zatim uništavaju u oportunom trenutku.
Opisao je to kao složeni posao koji međutim, donosi rezutlate – Sirija je u tom trenutku već bila uhitila desetke terorista, uništila brojne ćelije i spriječila stotine džihadista da uđu u Irak.
Suradnja bi donijela bolje rezultate

 

“Nastavit ćemo to činiti, no suradnja s vama donijela bi bolje rezultate i pomogla nam u zaštiti naših interesa”, kazao je Mamluk Benjaminu.
Zatražio je da, dođe li do suradnje, Sirija vodi glavnu riječ, s obzirom na svoje iskustvo i obilje informacija. “Imamo iskustva i poznajemo te skupine. To je naše područje. Mi smo na terenu i zato bismo trebali imati glavnu riječ”, rekao je.

 

On i al-Mikdad istaknuli su problem stranih boraca kao problem sirijske nacionalne sigurnosti. U prethodnoj je godini Sirija predala 23 džihadistička borca Saudijskog Arabiji jer su bili njezini državljani.
Mikdad je rekao da Sirija treba suradnju ostalih država, posebno onih iz kojih teroristi potječu. “Ako uspijemo zatvoriti taj krug, između nas, vas i drugih zemalja, uspjet ćemo”, zaključio je.
Sve bi bilo bolje od ovog što imamo danas

 

Zauzvrat su Sirijci tražili od SAD-a da dopusti da Sirija vodi glavnu riječ u toj borbi, da politički odnosi prate tu suradnju, te da se popusti režim sankcija uveden protiv Sirije kao jedne od država koje podupiru terorizam.

 

Podsjetimo, na tu je listu Sirija dospjela jer podržava Hezbollah, glavnog izraelskog neprijatelja u Libanonu.

 

U jednom trenutku sastanka Sirijci su upravo istaknuli kako je raniji američki zahtjev za suradnju u borbi protiv terorizma “u kontradikciji” sa stavljanjem Sirije na popis država koje podupiru terorizam i listu zemalja čiji državljani, kao i državljani drugih zemalja koji stižu iz Sirije, moraju proći posebne sigurnosne provjere prilikom slijetanja na američke aerodrome.

 

Kako je, međutim, sirijska ponuda završila, znamo i sami.
Umjesto obavještajne borbe protiv izoliranih terorističkih ćelija, danas imamo otvoreni rat i zračne udare koje izvode Rusija, Francuska, SAD, Jordan i mnoge druge zemlje, bez izgleda da se sukob zaustavi u doglednoj budućnosti, dok Europa i cijeli svijet podiže razinu sigurnosti zbog prijetnje od terorističkih napada tzv. Islamističke države.

 

 

(net.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close