Asmir Begović u Guinnessovoj knjizi rekorda 2015

Asmir Begović pridružio se Usainu Boltu, Cristianu Ronaldu, Rogeru Federeru, Floydu Mayweatheru Jr, Lewisu Hamiltonu i mnogima drugima koji su uvršteni u jubilarno 60. izdanje najvažnije svjetske knjige rekorda, koja će se u prodavnicama u svijetu naći od 11. septembra.

Asmir, obično hvaljen zbog svojih golmanskih sposobnosti, za kratko se pretvorio u napadača i postigao gol s najveće daljine u fudbalu. Naš reprezentativac mrežu Southamptona je pogodio s udaljenosti od 91.9 metara, što nikada nikome nije pošlo za nogom.

Govoreći o svom rekordu, on je rekao: “Sjajan je osjećaj naći se u ovakvoj knjizi i kao golman se stvarno tome nisam nadao, pogotovo ne za ovakav rekord – ali rado ću uživati u njemu. Zaista jako cijenim ovu nagradu, i certifikat će dobiti posebno mjesto na zidu. Hvala svima u Guinness World Records što su mi dodijelili ovu sjajnu nagradu”.

Pored Begovića, u ovogodišnjem izdanju Guinnessove knjige rekorda našlo se nekoliko velikih sportskih zvijezda; Roger Federer, trenutno 8. čovjek na Forbesovoj listi najutjecajnijih ljudi, je rekorder u nekoliko kategorija. Cristiano Ronaldo je preskočio svog najvećeg konkurenta Lionela Messija kada su u pitanju golovi u Ligi prvaka u jednoj kalendarskoj godini. Porutgalac je i van terena rekorder, i to kada su u pitanju follewersi na Twitteru, kojih ima preko 25 miliona. Floyd Mayweather Jr. i Saul Alvarez su u knjigu ušli nakon što su odboksovali najskuplji meč u istoriji – samo za pay for view zaradili su nevjerovantih 150.000.000 dolara.

“Sportski rekordi su bukvalno oni koje najčešće mjenjamo u knjizi, i kako naše najnovije izdanje potvrđuje, niko nije siguran da će ostati na tronu. Ovogodišnje jubilarno izdanje nam je dalo i priliku da pokažemo koliko su se rekordi mjenjali u posljednjih šezdeset godina, i nigdje te promjene nisu bile tako izražene kao u sportu”, kaže glavni i odgovorni urednik knjige Craig Glenday.

Guinnessova knjiga rekorda 2015 je 60. izdanje najprodavanije knjige svih vremena. Ispunjeno je nevjerovatnim činjenicama i dostignućima, a opremljeno je i novom tehnologijom koja omogućava čitaocu da rekorde oživi u 3D-u. Knjiga će se u prodavnicama naći od 11. septembra i to po cijeni od 20 funti.

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close